EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как е приватизиран Пловдивският панаир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как е приватизиран Пловдивският панаир

mail18:04 | 18.09.2009прегледи 1180 коментарикоментари 0


Процедура за приватизация на "Международен панаир Пловдив" ЕАД  по смисъла  на Закона за приватизация няма, извършено е преструктуриране на дружеството с цел реализиране на публично-частно партньорство. Това заяви днес в Народното събрание Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма в отговор на депутатско питане за статута на Пловдивския панаир, цитиран от БТА. 
Според министър Трайчо Трайков разпределението на собствеността в "Международен панаир Пловдив" АД   сега е следното - "Пълдин Туринвест"АД - Пловдив -  50,36 процента, държавата - 49,63 процента и три  физически лица - общо 0,01 процент.
Един от вариантите за възстановяване на преобладаващия държавен дял в дружеството е свикване на Общо събрание на акционерите и ново увеличение на капитала, но за него се иска съгласие на "Пълдин Туринвест"АД, смята  министър Трайчо Трайков.
До 21 декември 2006 година "Международен панаир Пловдив" ЕАД е било дружество с изцяло държавен капитал  под управлението на  министъра на икономиката и енергетиката.
Дружеството е в забранителния списък за приватизация от 2002 година под условия. Това условие за раздържавяване е да се приеме Стратегия за  развитието  и приватизацията на дружеството.  С решение номер 773 на МС от ноември 2006 година е приета такава стратегия. Тя включва  увеличение на капитала и привличане в него на общински и частен капитал. В изпълнение на това решение капиталът на дружеството е увеличен на два пъти -  с решение на едноличния собственик  от 18 декември 2006 година и с решение на общото събрание на акционерите от 15 март  2007
година и капиталът достига до 56 256 550 лева.
Капиталът е увеличен за сметка на апортиране на имоти  на държавата и на общинската  фирма Пълдин Туринвест"АД - Пловдив. Следствие на тези увеличения  "Пълдин Туринвест"  е получил   48, 91 на сто от капитала на дружеството,  държавата  е останала с 51,02 на сто, а 0,07 на сто от акциите са прехвърлени на физически лица, с реституционни претенции към терени, част от дружеството.  Две от тези лица са завели дело, че не са получили достатъчна част от акциите при увеличението на капитала и с решение номер 53 от 13 февруари 2008 година на Пловдивския окръжен съд на тях се предоставят допълнително по 407 678 акции  за сметка на държавата.  Впоследствие  "Пълдин Туринвест" е купила тези над 815 хил. акции и вече притежава над половината от акциите.
Стратегия за преструктуриране на "Международен панаир Пловдив" ЕАД  е била подменена, твърди министър Трайков.  Вариантът за стратегия, изпратен за съгласуване между министерствата и този разгледан в МС, предвижда включването на община Пловдив като съакционер, а не дружеството на  Георги Гергов,  отбеляза министърът.  След заседанието на кабинета, МИЕ  изпраща окончателен текст на стратегия, в който е записана като съакционер община Пловдив или определено от общината търговско дружество,  твърди министърът на икономиката.
С решение на общинския съвет на Пловдив от  юни 2006 г.  се  учредява смесеното дружество "Пълдин туринвест" със 75 на сто участие на общината и 25 на сто на Георги  Гергов. След поетапно увеличение на капитала с  апортни вноски през 2007 година  вече 75 на сто от капитала на дружеството  са на Георги Гергов, а  25 на сто остават за общината, уточни министърът.
Формално процедурата по преструктуриране на дружеството е спазена. Някои действия и решения  на бившия министър Румен Овчаров в този процес обаче будят недоумения,  каза министър Трайков. Още при първото увеличение на капитала на панаира, с което "Пълдин Туринвест"АД става собственик на близо 34 процента от акциите на дружеството,  с решение на едноличния собственик е променен и уставът на фирмата  като е предвидено всички решения на Общото събрание на акционерите и на Съвета на директорите да стават с мнозинство от две трети.  Така  държавата губи от възможността да защитава правата и интересите си,  е позицията на  министър Трайков.  Едновременно с това държавата доброволно е предоставила оперативното управление на  миноритарния акционер чрез  правото на избор на изпълнителен директор от неговата квота.
За 2006, 2007 и 2008 година държавата не е получавала дивиденти от дружеството, а то не е освободено от това задължение. За 2006 г. сумата на дивидента е 1 294 764 лева.
Министерството на икономиката и енергетиката е информирало финансовото министерство за това нарушение още през февруари  2008 година. Учудваща е била пасивността на НАП-Пловдив по този случай, каза министър Трайков. Може би причина за това е, че   доскорошният директор на НАП - Пловдив,   Георги Търновалийски е съпруг на Паулина Търновалийска, член на борда  на директорите на "Международен панаир Пловдив",  посочи  министър Трайчо Трайков.
С писмо от  8 септември тази година министър Трайков е настоял отново за намеса от страна на финансовото министерство за събиране на този дивидент.
Разпределянето на дивиденти не се решава от Министерския съвет, а от борда на директорите,  пък е позицията на Георги Гергов по повод на  изявлението, че държавата не е получила 1.3 млн. лева дивидент за 2006 година. Бордът е преценил, че е по-добре дивидентът да се инвестира в развитието на компанията,  заявява той. Според Гергов, щом държавата не е взела дивидент за 2006 г., същото се отнася и за останалите акционери.
Министър Трайчо Трайков  се интересува защо при наличието на Закона за приватизация  е била  намерена единствената възможна вратичка за заобикалянето му при сделката с  "Международен панаир Пловдив".  Година след приемането на
стратегията за преструктуриране на Пловдивския панаир  са приети промени в Правилника за упражняване на правата на държавата в  търговските дружества с държавно участие, съгласно които е забранена схемата "Пловдивски панаир”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047