EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да участвуваме в свободния енергиен пазар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да участвуваме в свободния енергиен пазар?

mail15:15 | 25.06.2020прегледи 955 коментарикоментари 0


Народното събрание прие промени в Закона на енергетиката, които извеждат 300 000 стопански потребители на свободния пазар. Новите промени в Закона поставят крайните снабдители в привилегирована роля на пазара и затрудняват конкурирането на търговците наравно с тях.Това е становището на Асоциация свободен енергиен пазар.

България отдавна се опитва да въведе напълно либерализиран пазар, но досега процеса може да се характеризира като две крачки напред, една назад. Либерализацията на електроенергийния пазар е продиктувана от участието ни в общата политика на Европейския съюз за конкуренция в пазара на електроенергия, чиято цел е да осигури на потребителите възможно най-добри условия и пазарна цена на услугата.

Реално и днес всеки потребител на регулирания пазар може да стане потребител на свободния пазар, като сключи договор с търговец на свободния пазар. Новото, което се въвежда с промените в закона е, че всички стопански потребители ще трябва да сключат договори на свободния пазар преди 01.10.2020 г. Ако не успеят да направят, ще бъдат служебно прехвърлени чрез типови договори отново към крайните снабдители, но без право на доставка от регулиран пазар, а при нови условия и цени, които трябва да бъдат ясни до 31.08.2020 г.

Законопроектът не предвижда задължение на институциите за провеждане на обществена информационна кампания за настъпващите промени и процедурата по излизане на свободен пазар. Текстовете включват единствено енергийния регулатор (КЕВР) да изгради нов уеб сайт (информационна система), който да сравнява офертите от различните доставчици, но този уебсайт трябва да заработи до 01.01.2021, т.е. когато неориентираните потребители, вече са били служебно прехвърлени към крайните снабдите с лицензия за търговия с електроенергия. Същевременно в уеб платформата различните потребители ще получат унифицирани оферти и самите търговци няма да могат да предоставят специални оферти и цени, съгласно конкретния потребител и условия, които да отговарят на конкретните му потребности.

Същевременно, новите промени задължават всички търговци да участват на тази платформа и предвиждат глоби до 50 000 лв. ако това не се случи. От АСЕП приветстваме създаването на платформа и публикуване на данни за всички търговци, но механизмът на функциониране на платформата реално няма да е от полза.

Единствено своевременните усилия и действия на клиентите преди 10.09.2020 г. ще им осигурят възползване от всички предимства на свободния пазар и най-изгодната цена и условия за доставка. От друга страна, ще ги предпазят от автоматично сключване на договор с доставчик, който не са избрали лично.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg