EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да спестяваме, следвайки навиците на богатите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да спестяваме, следвайки навиците на богатите?

mail13:00 | 13.03.2010прегледи 2078 коментарикоментари 0


Ралица Русинова 

Последното проучване на богатството на домакинствата в България на UniCredit Group показва силно намаление на относителния дял на колективните инвестиционни схеми в личните финанси. „Цифрите сочат, че за да стигнат дела си от 2007 г. в портфейлите на българските домакинства, инвестициите във взаимни фондове трябва да се утроят спрямо сегашните си нива”, посочи Явор Ачев, директор на Pioneer Investments България. Увеличаването на стопеното от кризата богатство на българина зависи най-вече от движението на лихвите по банковите депозити.
Според изследванията за разпределението на активите на хора, притежаващи най-малко $ 1 млн., единственият начин за съхранение на богатството е подържането на диверсифициран портфейл – т.е. дори в криза не бива да се залага на едно единствено решение. „Никога не слагайте всичките си яйца само в една кошница”, посъветва Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на UniCredit Bulbank.
Очакванията на  Pioneer Investments са, че през тази година относителният дял на акциите във финансовите активи ще е 28 %.
„Началото на възстановяването на пазарите през 2009 г. ни постави пред изключително предпазливи клиенти и необходимост от нова стратегия при инвестициите, покриваща основния им страх  от спад на цените на акциите. В лабиринта от колебания ние предлагаме решение, което е практика по света от години - Спестовна програма Pioneer, заяви Любомир Пунчев, директор „Банкиране на дребно” и член на УС на UniCredit Bulbank.
Продуктът е достъпен за клиентите във всички филиали на банката. Той е създаден на база инвестиционните навици на богатите хора по света и позволява на всеки българин да се впусне в приключението инвестиране. Не е необходима голяма сума за началото на месечния спестовен план и това е сред основните предимства на регулярното инвестиране.
Експертите съветват при криза и несигурни пазари инвестициите в ценни книжа да се правят с малки суми, но редовно. По този начин клиентите ще са защитени от резките движения на пазарите, каквито се наблюдаваха през последните месеци.
С възможността за избор на месечната вноска, която започва от 20 евро, новият Спестовен план Pioneer е подходящ както за фирми, така и за индивидуални клиенти. При този план минималната вноска е 25 пъти по-ниска от първоначалната минимална сума при директна инвестиция и 8 пъти по-ниска от минималната сума за последваща инвестиция, обясниха от Pioneer Investments. По думите им, всеобщата практика за покупки при силен ръст на цените на фондовете и обратни изкупвания при спад подсказва, че логиката на инвеститора изключително трудно може да бъде повлияна и златното правило „купувай евтино – продавай скъпо” не важи при силно волатилните пазари, каквито са в момента.
Pioneer Investments е глобално дружество за управление нa инвестиции със 177 млрд. евро активи под управление към февруари 2009 г. Компанията има един от най-високите рейтинги за управление на активи, присъждан от Fitch.  
 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046