EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да се премахне такса „сградна инсталация”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да се премахне такса „сградна инсталация”?

mail16:40 | 17.03.2016прегледи 786 коментарикоментари 0


Предложението на "Булгаргаз" за поевтиняване на природния газ от април с 23 на сто е коректно изчислено, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.
Предложението на държавното газово дружество за цената на природния газ през второто тримесечие е с 23,02 на сто по-ниска спрямо първото тримесечие на годината.
За момента изчисленията на експертите на КЕВР показват, че в "Булгаргаз" са работили много коректно - по отношение на промяна на цената надолу, по отношение на курса долар-лев и по отношение на калоричността, които са трите основни параметри, които определят цената, каза Иванов. Ако се открие някакво различие, ние ще го отразим в нашето ценово решение, добави той.
Работната група проверява всички изчисления на "Булгаргаз" и в законовоустановения срок ще се произнесе с решение за цената на природния газ, отбеляза Иванов. По всички останали евентуални промени, в комисията в момента тече дискусия и ще ви информирам, когато има някакво заключение, коментира председателят на КЕВР.

Законодателят трябва да реши може ли да отпадне такса сградна инсталация, коментира още Иван Иванов. Законодателите трябва да решат каква промяна трябва да бъде направена в нормативната уредба, това може да стане след консултации на експертно ниво, добави той.
По думите му в момента законодателството разпорежда, че разходите за сградна инсталация се поемат от потребителите. Ако настъпи промяна в закона, защото периодично има такива предложения, топлофикационните дружества ще трябва да се съобразят с това, отбеляза Иванов. Поемането на част от таксата за сградна инсталация на потребителите от топлофикационните дружества не е в нарушение на лицензиите им, издадени от КЕВР, коментира още той.
Процентът за сградна инсталация не е фиксиран в законодателството и може да се промени с решение на общото събрание на етажната собственост, посочи Иванов. Според него решение на проблемите е преминаването от вертикални към хоризонтални щрангове, при което таксата се намалява шест пъти и престава да тежи на съсобствениците.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg