EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Как да се правят сметките за ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да се правят сметките за ток?

mail08:40 | 22.02.2013прегледи 437 коментарикоментари 0


От КНСБ предлагат максимална прозрачност и контрол, както и реално участие на работодателски, синдикални и граждански организации при вземането на решения за цените на електрическата енергия. Това се посочва в позиция на Координацоинния съвет на  синдиката, представена пред медиите. По данни на синдиката за последните три години цената на електроенергията е поскъпнала със 17.4%, а на топлоенергията - с 42.3%. Осемдесет на сто от домакинствата в страната са принудени към самоограничения в  потреблението, а 27% тънат в крайна нищета и мизерия, посочват от синдиката.
От Конфедерацията настояват незабавно да се установят и отстранят причините за наблюдаваните "аномалии" при съставянето на сметките за изразходвана енергия от потребителите, с последващи преизчисления и корекции на сумите. Цените на  ел.енергията да се определят след сериозна преценка на контролните органи за обоснованост на разходите, представени от енергийните дружества. Да има строг контрол върху изпълнението на заявените инвестиции, както и да се извършат проверки, доколко електроразпределителните предприятия /ЕРП/ спазват Закона за обществените поръчки.
КНСБ иска да се анализират дългосрочните договори за изкупуване при високи цени на ел.енергия, сключени от НЕК с ТЕЦ AEС "Гълъбово" и с "Контур Глобал", както и приватизационните договори, сключени с ЕРП. Преди да се вземат решения за ценови промени, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да осигури широк достъп до информация на синдикатите, работодателските организации и организациите на потребителите, както и да заработи Комисията за парламентарен контрол върху дейността на регулатора. КНСБ предлагат и промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за защита на потребителите, за да се осигурят гаранции за обоснованост на прилаганите цени. Предложенията ще бъдат изпратени още днес до кабинета и министър-председателя.
 


Тагове: КНСБ, ток, сметки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg