EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как да пестим енергия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да пестим енергия?

mail07:10 | 08.10.2013прегледи 1019 коментарикоментари 0


Подмяната на електрическите крушки с енергоспестяващи или LED би имало бърз ефект за понижаване на сметката, тъй като денят намалява и осветление ще се ползва все повече през предстоящите месеци, а на осветлението се пада 6% от сметката за ток. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80% от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление и по-дълъг "живот", са изчислили специалистите.
Зарядните устройства за телефони, джобни компютри, камери и други персонални устройства са енергийни "вампири". Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо, смятат изследователи.
Пестене на енергия може да се осъществи, когато размразяваме продуктите от вечерта в хладилника, а не в микровълновата.
Почистването на торбичката на прахосмукачката преди използването на уреда, също би облекчило електромотора, а оттам и консумацията на ток.
По-ефективно е използването на тостер, електрическа кана или тенджера под налягане, вместо електрическата печка, тъй като малките уреди използват по-малко ток. Поставянето на хладилника по-далеч от готварската печка, отоплителни уреди или пряка слънчева светлина, също би спестило от сметката, тъй като с всеки един градус над 20 градуса Целзий, потреблението му нараства с около 6 на сто, сочат експертни изчисления.

Използването на по-кратки програми на пералнята, сушилнята или миялната, и с по-ниски градуси, също пести от електроенергията, тъй като 85% от консумирания ток отива за подгряване.
За тези, които ползват бойлер, е важно да имат предвид часовете на нощната тарифа. Намаляване на разхода може да се постигне чрез оставяне на термостата на 60-65 градуса и източване на резервоара на всеки три месеца, посочват специалистите.
При купуването на нови електрически уреди, трябва да се обръща внимание на енергийните етикети и потреблението на ток при режим "stand-by". Инвестицията в уреди клас "А" си заслужава дългосрочно, макар да са малко по-скъпи, тъй като през годините ще консумират по-малко електроенергия.
Добра инвестиция е и закупуването на разклонител с много гнезда и копче за изключване. По този начин с натискането само на един бутон, ще могат да се изключат много електроуреди, включително и такива, които харчат доста ток при режим "stand-by".
 

 Източник: БТА


Тагове: ток, пестене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg