EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да изберем Коледна елха?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да изберем Коледна елха?

mail07:45 | 09.12.2013прегледи 1790 коментарикоментари 0


Надценките за коледните дръвчета трябва да са в разумни граници, предупреждават специалисти и съветват да не се купуват коледни дръвчета за 40 - 50 лева от метър и петдесет височина. По принцип цената на отсеченото коледно дръвче зависи от дървесния му вид, една е за бор, друга за елхичка, смърч, секвоя, кедър. От земеделското министерство съобщиха, че като цяло заповед за отсечени елхички от миналата година гласи, че цената на едро за търговеца от разсадник, е 3.00 лв за метър, до 2 метра тя е 3,50 лв и за всеки метър нагоре по още 3, 50 лева. От справка за миналата година е видно, че тази цена варира между 3,50 до 18 лева за отсечено дръвче.
Търговците завишават тези цени, за да са на печалба, слагат и разходите по транспорт и т. н. Все пак надценките трябва да са в разумни граници, предупреждават от МЗХ. Те правят и уговорката, че за всеки регион на страната коледните дръвчета ще струват различно, като това зависи основно от близостта на разсадниците и предлагането в тях.

Предлагането на отсечени коледни дръвчета намалява

Друга справка от последните две години показва, че предлагането на отсечени дръвчета намалява. От общо 34 хиляди през 2011 г., през миналата - 2012 г. те са 29 хиляди. Расте
обаче броят на продадените т. нар. живи дръвчета, в контейнер, като през 2011 г. те са 5 хиляди, а през 2012 г. - почти двойно - 9 хиляди. От МЗХ припомнят, че истинското, живо дръвче, което се предлага в контейнер, след празниците ще може отново да се
върне в природата. То може да се засади на двора, на вилата, пред блока или в парка, например. По този начин, не само че няма да навредим на природата, но й ще помогнем, като засадим едно дърво.

Въведени са контролни пластини, за да се проследи незаконната сеч

За да се проследи незаконната сеч на коледни дръвчета от Изпълнителната агенция по горите въведоха контролни пластини. С тях категорично ще се премахнат възможностите за незаконна търговия с коледни елхи и съответно ще се ограничи до минимум и незаконното им добиване, каза главният секретар на агенцията Веселин Райчев при представянето на новата маркировка за коледните дръвчета в държавен разсадник "Мирково".
По думите му новата система ще позволи стриктен контрол върху движението и търговията с коледни елхи. Новост от тази година е въвеждането от
агенцията на контролни пластини с индивидуални номера за коледните дръвчета, които са част от превозния билет. Те ще се поставят на всяка отсечена елха, която ще бъде пусната на пазара. Номерата на пластините се вписват в превозните билети и впоследствие придружават елхите при транспортирането и съхранението им. Контролните пластини са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри.

Към стъблото на всяка коледна елха между третото и четвъртото разклонение, считано от основата на елхата, преди транспортирането, се прикрепва неподвижно контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет. Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, няма да е задължително поставянето на пластините. При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на  предлаганите на пазара "живи" коледни дръвчета, които са по-трудни за нерегламентиран превоз, предупредиха от ИАГ. От там също потвърдиха, че в последните години се наблюдава повишен интерес съм закупуването на "живи елхи", които след това могат да бъдат залесени обратно в природата.

 

 

източник:БТА


Тагове: елха, Коледа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg