EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да действаме с длъжника си?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да действаме с длъжника си?

mail11:15 | 06.12.2012прегледи 2267 коментарикоментари 1


Силвия Стоядинова
Над два пъти са се увеличили съдебни дела срещу длъжници през настоящата година сравнение с 2011 г. отчитат от компанията за събиране на дългове. Според последните данни на компанията, през миналата година са били заведени близо 2 500 дела срещу длъжници, докато тази година съдебните производства са около 5 500. Значително се е удължил и срокът, в който успешно се събират забавени вземания. До преди кризата кредиторите са успявали да уредят вземанията си за около 6-8 месеца, сега това става за над 8 месеца, а понякога и повече от година. Значително са се увеличили и случаите, в които дълговете се събират принудително. За тази година регистрираните такива случаи са 27%, докато през 2011 са били 9%.

От компанията предупреждават също, че ако извънсъдебното споразумение за уреждане на дългове не проработи до 3-4 месеца след сключването му, шансовете дългът да бъде уреден без завеждането на дело рязко намаляват и затова трябва да се действа по рестриктивно и бързо . На какво се дължи ръстът в съдебните дела, кои са секторите, в които най-трудно се събират задължения и как да действаме, ако има имаме проблем с длъжника си пред EconomyNews.bg коментира Борислав Минев, управител на компания за събиране на дългове.

Г-н Минев увеличават ли се или намаляват задълженията на фирмите и кои са секторите, където най-трудно се събират ?
Най-трудно се събират вземанията, в тези сектори, които бяха най-раздути по време на кризата. На първо място строителството. Там успеваемостта като общ процент по сделките в някои случаи стига до 8%. Става въпрос за общ процент от подадените и възстановените суми. Сега вече компаниите стават много по-съсредоточени и избягват рисковете да дават стоки и услуги на отсрочено плащане на непознати и на хора, които не са добре проверени като партньори. Самата криза ги направи по рестриктивни към клиенти, които биха могли да им създават проблеми. В момента имаме спад в общите суми, които събираме извънсъдебно. И имаме увеличение на тези случаи, при които са чакани пари от 2010, 2011, 2012 г. Там имаме много голямо увеличение. Ръстът от последната година се дължи на това, че на клиента вече му е дошло до гуша, а и длъжниците са твърде много време обработвани. Очакваме от следващата година нещата да са много по-спокойни, да става въпрос само за нови вземания и хората да имат едно на ум, когато дават на отсрочено плащане.
Какви суми най-често се дължат ?
Когато говорим само за междуфирмени задължения, сумите, които бяха от 2010 г. бяха между 10 и 50 000 лв. Естествено имаше и маса от малки фирми, които дължаха по 500, 1000, 2000 лв. Задълженията, които сега обработваме от 2012 г. масово са за 50 000, 100 000 лв. и нагоре. Такива задължения хората преди не си позволяваха, защото, за да дадете голяма сума, трябва да сте имали добър партньор насреща. И хората не си позволяваха да ги дават на агенции за събиране на задълженията, за да придвижат нещата.
В колко от случаите се стига до съдебни дела и какви са трудностите там ?
Съдебните дела преди години достигаха между 7 и 10% от всички случаи, сега процентът е много по-висок – 17-20% и повече. Аз ви казвам процент, който ние реално завеждаме като дела, обаче клиентите имат желание да водят много повече дела, но нямат пари да инвестират в подобно нещо и това е голям проблем у нас. Ако клиентите имаха пари или делата бяха с по-ниска инвестиционна част като разходи, тогава може би щяха да стигнат до 60%. Сега много от длъжниците чакат да започнат да ги съдят, след това да излезе решението, и след това като имат готов изпълнителен лист тогава вече са готови да плащат. Докато преди в момента, в който кажеш на длъжника, че завеждаш дело срещу него и че ще пуснеш документите , след един два дни, той веднага отиваше да оправи проблемите. Тока че единствено липсата на финанси спира това да има още повече дела.
Ако трябва да взимаме пари от длъжник и ни е изтекъл падежа, какво трябва да направим първо ?
Първото нещо, което трябва да направите е да проверите състоянието на длъжника. Ако можете сами -добре, но аз мисля, че е най-добре да го провери агенция за събиране на задължения. Не одобрявам метода, по който застрахователите проверяват длъжниците, защото те ги проверяват главно по документалната база, която е в официалните отчети. Докато ние проверяваме длъжниците на място. Естествено ползваме документите, кадастрите за недвижими имоти, но пращаме и хора на място да видят дали този човек работи или не. Второто нещо е да се проведе един бърз рестриктивен разговор с длъжника, с цел той да има точно определена дата за плащане и, ако не плати, веднага да започне съдебно събиране. Това най-бързо ще доведе да успех при вземането, защото около един длъжник обикновено са наредени много кредитори и кредиторът, който бъде най-агресивен в действията си и най-последователен, ще си вземе парите.
Каква част от фирмите са несъществуващи или със запорирани сметки ?
Малка част и тя е най-интересната за нашата дейност, защото това са най-тежките и най-трудните случаи. Но масата от клиентите не са измамници, а хора, които са притиснати от кризата или от обстоятелствата или грешно са си разчели бизнеса. Да кажем, че общо от случаите, които имаме не повече от 6-7% са компаниите, които правят измами.
До колкото знам според последните законови промени и общините подлежат на запориране. Има ли сте такива случаи, при които общините са длъжник ?
Да. Преди да се направят последните законови промени беше страшен проблем, защото единственият вариант да си вземете парите от държавна институция беше Страсбург. След като промениха закона и общините вече могат да бъдат запорирани, много ефективно и доста по-бързо се събират парите. Проблемът там при клиентите е, че те все пак чакат и нов договор и затова има по-висока търпимост. Но като оставим тези неща настрани, да се съберат пари от община не е трудно. Факт е, че по принцип навсякъде има проблеми с общините. Има европейски проекти, които не са платени навреме и са отложени плащания. Общините чакат да бъдат осъдени, да се вади изпълнителния лист и тогава да се плаща. И това е масово. В България има три или четири общини , които да нямат проблеми.
Имате ли по-фрапантен случай на задлъжнял длъжник ?
Да, един длъжник, който беше затворник във Варна и не можеше да пише. Когато го доведоха от затвора и съдията го попита дали знае фирмата -длъжник, на която се води официален представител, той отговори, че не я знае. След това го попита дали е подписвал документи в определени дати. А той отговори „ Дойдоха едни и ми казаха да подпиша документ, за да получа една гора. А той всъщност е подписал документи за прехвърляне на една фирма в Несебър. Човекът беше ром и беше лежал една година за кражба на хранителни стоки – салам и хляб от магазин. Тук проблемът е, че човекът въобще не е имал идея какво подписва. Дали са му някакви 50-100 лв. и той е подписал. Има много други тежки случаи. Идвали са и хора, които са били измамени с 300-400 000 хиляди лева.
А в кои сектори най-лесно се и изплащат задълженията ?
В секторите, които общо взето са гръбнакът на икономиката. Това са фирмите, които правят износ и, които произвеждат. Там успеваемостта е над 60% и нагоре във вземанията. Също така и фирмите, които са официални вносители.
Колкото са фирмите, които в момента се занимават със събиране на задължения ?
Около двеста. Но това е един много интересен проблем. Понякога двама човека и един джиесем правят фирма за събиране на задължения. Според мен това ще отпадне с времето. Трябва да има сериозна организация и доста ресурси. Естествено, че би било много евтино да направите един колцентър със студенти, на които да има плащате по 100-120 лв. на месец, но от друга страна е по-правилно да направите колцентър с мобилни звена, с офиси на друго място и да имате някакъв ресурс. Също адвокати, които да стоят зад вас и експерти в различните области, за да може в момента, в който дойде клиент, от който и да е бранш, да му помогнете и да сте наясно с проблема. От тая гледна точка смятам, че сериозните компании са не повече от 10.
Как държавата може да подобри вземанията си, има ли нужда от нови законодателни промени ?
Държавата е много добре осигурена. Когато имате задължения, данъчният изпълнител веднага запорира всичко, обявява процедури. Там няма какво да се мисли повече. За частния бизнес законодателни мерки не са нужни толкова, колкото самите клиенти трябва да са по-бързи във взимането на решения и в това да стигат до край.

 


 


 
Коментари
 
koko - 06-12-2012 г. 23:52:08

Ami poneje Balgariq e vhv kriza predlagam na danachnite da napravqt pocthpcki do Shveicariq da ce konfickyvat na komynictite miliardite otkradnata valyta ot Balgariq i 32tona zlato Komynilcta Ognqn Doinov go otkradna prez 90godini ot Balgariq i go zanece vhv Shveicariq.E tova e dobra naxotka za VCC naclyka.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg