EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Гърция засегна и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Гърция засегна и Румъния

mail17:30 | 22.02.2010прегледи 1077 коментарикоментари 0


Икономическата криза в Гърция вече засегна в определена степен и Румъния, пише днес румънският икономически седмичник "Капитал".
По данни на централната румънска банка към 2009 година гръцките банки са притежавали около 30 на сто от местния пазар, а основните сред тях са Алфа банк, Банкпост, Пиреос банк и Банка ромъняска.
В опасност е и местният износ за Гърция. За първите десет месеца на 2009 година той е бил на стойност от 460 милиона евро, което е наредило Гърция на 12 място по реализиран износ. Една четвърт от румънския износ за Гърция се е формирал от превозни средства и транспортно оборудване. Дачия например е продала 360 автомобила в Гърция миналата година, което се равнява на приходи от около три милиона евро. През 2010 година обаче заради ограниченията на бюджетните разходи, които трябва да бъдат наложени от властите в Атина, търсенето на продукцията на
автомобилния конструктор Дачия, както и на други румънски фирми, вероятно ще намалее драстично.
Компаниите в Румъния, в които има и гръцко участие, също не могат да са спокойни. В Ромтелеком например 54 на сто от акциите са притежание на гръцката ОТЕ, която е и мажоритарен акционер (над 86 на сто) в Космоте. 30 на сто от ОТЕ пък са притежавани от гръцката държава.  
Румънските превозвачи вече станаха жертва на напрежението в Гърция. "Протестът на фермерите, които блокираха пропускателните пунктове с България, станаха причина за загуби от милиони евро за румънските компании, които анулираха курсове или имаха закъснения", обяснява Аугустин Хаджиу, председател на Федерацията на превозвачите в Румъния.
Въпреки че властите в Букурещ имат възможност да искат компенсация от Гърция заради тези загуби и въпреки че българският министър на земеделието Мирослав Найденов обяви наскоро, че страната му и Румъния са предприели необходимите процедури, представители на Европейската комисия заявиха, че не били получавали никакво подобно искане.
"Румъния няма да иска никаква компенсация от Гърция. България може да прави каквото иска, но що се отнася до нас, информацията е грешна", заяви Адриан Ръдулеску, държавен секретар в румънското министерство на земеделието.
Без подкрепата на държавата, потърпевшите в Румъния няма какво друго да направят, освен да се примирят. "Може да дадем под съд гръцките власти, но имаме малки шансове да спечелим. Това е, как да очакваме държавата да направи нещо за нас във
външен план при положение, че не прави нищо във вътрешен план", коментира Аугустин Хаджиу.
Проблемите на гръцката икономика може да засегнат и румънските туроператори.
Ясно е, че имиджът на Гърция пострада много. Освен това очакваме стачките, блокирането на пътищата и дори проявите на насилие да се увеличат в близко бъдеще, което със сигурност ще отблъсне туристите", казва шеф на букурещка туристическа
агенция. Според него тези, които се откажат от почивка в Гърция, ще се насочат към подобни дестинации, каквито са България, Турция и Хърватия. /БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg