EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как виенчани проверяват дали гъбите са отровни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как виенчани проверяват дали гъбите са отровни?

mail07:10 | 28.08.2017прегледи 13398 коментарикоментари 0


Наближава сезонът на гъбите и за да гарантира безопасността на гражданите виенската община предлага безплатна проверка на набраните гъби.

В Централна Европа има над 3000 различни вида диворастящи гъби. Те растат в горите и по полетата, но също и в градските паркове. Много от тях могат да се ядат, а някои, като манатарките, пачият крак и сърнелата, са истински деликатеси. Но сред тях има и такива, които са двойници на познатите гъби и не са годни за консумация. Въпреки че само малък брой гъби са наистина опасни или отровни, всяка година в Европа все още има отравяния от гъби, което понякога се проявява в леко стомашно-чревно неразположение, но понякога води и до смърт.

За да няма неприятни изненади след разходки сред природата и бране на гъби, виенската общинска служба "Пазари и безопасност на храните" всяка година предлага на гражданите безплатна проверка на гъбите. Тя може да бъде направена всеки понеделник, от 7.30 до 15.30 ч., в офиса на службата на централния виенски пазар Нашмаркт, а в останалите районни служби проверката се прави със записване на час. Към службата работи и гореща телефонна линия, където и в извънработно време може да се направи консултация. Миналата година при проверките бяха открити 33 отровни вида.   Всеки, който не е напълно сигурен в събраните гъби, е по-добре да инвестира десет минути и да ги занесе в някоя от службите, защото това може да бъде животоспасяващо, съветват експертите.

Екипът на EconomyNews.bg имаше възможност на два пъти да разговаря с говорителя на общинския отдел 59, който се занимава с пазарите и контрола на храните. Вижте отново двете интервюта с Александър Хенгл.

Кой & как контролира храната на Виена?

Виенските пазари - мечта за София

Снимка: (c) MA 59 - Marktservice & Lebensmittelsicherheit


Тагове: Виена, гъби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057