EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Казусът „Желева” приключи, кой ще е новият кандидат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казусът „Желева” приключи, кой ще е новият кандидат

mail12:22 | 19.01.2010прегледи 704 коментарикоментари 0


След едноседмични дискусии и размяна на писма и въпроси българският кандидат на еврокомисар Румяна Желева обявява, че оттегля кандидатурата си, съобщи преди малко Reuters, като се позовава на високопоставени източници в ЕП.
Кандидатурата на Румяна Желева за поста еврокомисар вече е оттеглена, според източници от пресслужбата на Европейския парламент, както и според членове на ЕП, предаде и New Europe.
Според лидера на Европейската народна партия Жозеф Румяна Желева се оттегля и като външен министър.
Същевременно стана ясно също така, че всеки момент премиерът Борисов ще обяви решение по казуса "Желева".

Отново изскача въпросът кой ще е новият кандидат за български еврокомисар. Да припомним, че самият премиер заяви още преди седмица, че има вариант Б, но не уточни подробности за него.
Европейските медии лансираха името на военния министър Николай Младенов, на експерта по европейски фондове Юлиана Николова.
Иван Костов отбеляза преди ден, че има  "чудесни кандидати, с огромен дипломатически опит, с опит в аварии и бедствия в ООН и тук в страната".

 

 

В писмо до министър - председателя на България Румяна Желева официално оттегля кандидатурата си за еврокомисар и освобождава поста външен министър.

 

Пълният текст на писмото е следният:


Уважаеми господин Министър-председател,

Моля да приемете оставката ми от всички позиции, заемани от мен, за да можете да предприемете необходимото за оттеглянето на кандидатурата ми за български еврокомисар.

След като правните отдели на Европейската комисия и Европейския парламент излязоха със становища, потвърждаващи както липсата на конфликт на интереси и така и верността на декларираните от мен данни за финансов интерес, мога да заявя, че смятам за опровергани публично отправените ми по време на изслушването в Европейския парламент тежки обвинения, в това число и в лъжа.

От 2007 година насам всички мои декларации, подадени в качеството ми на евродепутат, кандидат за еврокомисар от България, както и данъкоплатец, са публични. Всички детайли от моята професионална кариера са известни. В този смисъл всеки, който е имал интерес, е могъл да узнае всички подробности за мен, както и да сезира компететнтните органи на Р България, в случай на съмнение за нарушение.

Предвид провеждащата се вече три месеца кампания срещу мен, съпътстваща от самото начало официалното представяне на моята кандидатура за еврокомисар от България и целяща пълното ми дискредитиране, желанието ми беше единствено да се опровергаят внушенията в пресата и директните обвинения в нарушения на законите на Р България и Кода за поведение на ЕК. На правните отдели на ЕК и ЕП, както и на българското министерство на правосъдието, съм предоставила всички документи, свързани с мои участия във фирми и организации без изключение и предприетите от мен действия за прекратяване на участието ми в тях, така че приемам заслужено оневиняването на моята личност.

С горчивина трябва да отбележа, че дискусията по повод отправените ми обвинения в лъжа и наличие на конфликт на интереси доминираше изслушването на 12 януари в Комисията по развитие. Изслушването в ЕП е един - според мен – дълбоко демократичен способ да се провери подготовката на кандидадтите. На 19 януари Комисията по развитие трябва да се събере отново и да гласува оценката за моето представяне по време на излушването. Предвид преднамереността на голямата част от членовете на тази комисия по време на самото излушване, директните обвинения, отправени ми в залата, както и месеци преди това в пресата от представители на групата на Зелените, на Либералите и на Социалистите в ЕП и небезпристрастното водене на заседанието от страна  на председателката г-жа Жоли, си позволявам да изразя своите съмнения относно предстоящия вот. 

Твърденията за моята некомпетентност бяха разпространявани месеци преди изслушването на 12 януари, а след самото изслушване почиваха на внушения, налагани чрез непозволени средства като „неофициално становище”, „предварителна оценка” и т.н.

Не се надявам на безпристрастно отношение и обективна оценка и в този смисъл предоставям възможност на министър-председателя г-н Боросов да предложи на г-н Барозу друг кандидат от България.

Благодаря на всички от България, които в два поредни избора за членове на Европейския парламент дадоха гласа си за мен и които ме подкрепяха в тези трудни месеци и дни. Изразявам своята най-дълбока признателност към политическото семейство на ЕНП, към парламентарната група на християндемократите в ЕП и лично към нейния председател Ж. Даул за непоколебимата им подкрепа за мен и за борбата им за справедливост в конкретния случай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg