EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казусът Цв. Василев – институции и преса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казусът Цв. Василев – институции и преса

mail09:40 | 18.09.2014прегледи 954 коментарикоментари 0


Софийският апелативен съд ще решава по искането на българската защита на Цветан Василев да бъде отменено прокурорското разпореждане за 72-часовия арест на банкера, съобщава БНР. То вече беше определено като недопустимо от Софийския градски съд, който заседава по казуса, преди Василев да се предаде на властите в Белград.

Миналата седмица съдия Иван Коев нарече искането "преждевременно", защото Василев все още беше на свобода и се издирваше. Сега той отново е свободен, но като предал се на сръбските власти, вече е в екстрадиционна процедура, която, ако завърши положително за българската прокуратура, трябва да приключи с предаването на Василев на българските власти с белезници и откарването му в следствения арест у нас.

Това се опитват да предотвратят българските адвокати на банкера с авансовото искане 72-часовото му задържане да бъде заменено от по-лека мярка за неотклонение. Бонус за тях е, че опасността от прокурорско задържане на клиента им, за разлика от миналата седмица, от онзи ден не е теоретична или виртуална, както я нарекоха прокурорите по делото, а напълно реална. Как ще прочете новият развой на казуса, е трудно да се прогнозира, доколкото процедурата по предварително атакуване на арест, преди той да се е състоял, е прецедент в съдебната ни практика.

Искането за екстрадиция на намиращия се в Сърбия Василев се подготвя от българската прокуратура и предстои да бъде изпратено до дни.

Финансовият министър Румен Порожанов коментира, че до момента няма съдебни искове от вложители на КТБ, но има жалби до Европейската комисия.

Според министъра удължаването с два месеца на надзора на Корпоративна търговска банка може да стане причина Еврокомисията да приложи наказателна процедура спрямо България.

Същевременно съд в Белград наложи на Цветан Василев мярка "подписка".

Сръбските институции

Сърбия очаква от България документация за екстрадирането на бизнесмена Цветан Василев. Това се посочва в официална позиция на правосъдното министерство на Сърбия, изпратена до българските журналисти, които следят казуса в Белград, съобщи специалният кореспондент на БТА. От ведомството напомнят, че очакват документите чрез българските си колеги. В позицията на министерството се посочва, че едва след пристигането на документите от София Висшият съд на Белград ще разглежда производството за предаване на Цветан Василев на българските власти. Юристи обясниха, че престъплението, за което Цветан Василев е обвинен в България, тук е с по-голяма тежест на наказанието. Междувременно сръбското правосъдно министерство е получило документите на Интерпол, с които Василев беше обявен за издирване. От съда в Белград обясниха, че паспортът на Василев е отнет и той не може да напуска Сърбия. Той е с наложена мярка подписка, като трябва всеки ден да се подписва в най-близкото полицейско управление и да пребивава на определен адрес. Когато бъде получена молбата от България за предаването на Цветан Василев, най-напред съдът ще вземе решение относно изпълнението на условията за неговото екстрадиране, уточниха от институцията. Българските власти коментираха, че ще направят това в максимално кратки срокове.

Жълт елемент в сръбската преса

Сръбската преса и днес следи развитието по случая с Цветан Василев, посочва БТА. Вестник "Наше новине" пише, че Василев се е предал, за да бъде пуснат. Набляга се на работата на фабриката му за стъкло в близкия град Парачин. Като посочва, че работещите в завода се питат дали ще получат парите си, "Наше новине" описва ситуацията като "шок". Вестникът припомня развитието на казуса в последните дни, като посочва подробно всичко около предаването на Василев и мярката му за неотклонение. Темата продължава за това дали все пак няма да се блокира работата на фабриката за стъкло и дали работниците ще получат заплатите си. Около 1000 души работят там. Припомня се широко за откриването на поточната линия за чаши и за това как на мащабната инвестиция от близо 20 милиона е присъствал сръбският премиер Томислав Николич. Всекидневникът описва отново правната процедура, че Сърбия очаква от България документите за екстрадирането на банкера. Вестник "Курир" акцентира върху скъп часовник Ролекс, който Василев трябвало да свали от ръката си. Заглавието е "Вземете ми паспорта, но ми върнете Ролекса". Вестникът описва как заради стандартна процедура от ръката на банкера е бил свален скъп часовник. Василев не се възпротивил. След като попитал защо се прави това и след като предал паспорта си, властите все пак му върнали часовника. Изданието разказва, че на Василев му се наложило да престои няколко часа в помещение за лишени от свобода в съдебната палата на Белград. Отново се описва правната процедура, която се спазва в случаи като този. Вестникът цитира думи на Василев, че няма да напуска Сърбия, още по-малко да се върне в България. "Курир" разказва, че Василев заявил, че нямал намерение да се върне в България докато управлението не се смени. Вестник "Политика" представя казуса съвсем накратко, като основно се описва процедурата по екстрадиция. Обяснява се, че все пак окончателното решение за това дали Василев да бъде върнат в България ще вземе министерството на правосъдието. В ход е процедура по събирането на всички документи, посочва още изданието.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg