EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казусът с надбавка "зелена" енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казусът с надбавка "зелена" енергия

mail19:09 | 09.06.2009прегледи 1201 коментарикоментари 0


energy1Надбавката за "зелена" енергия към цената за пренос на електроенергия няма да доведе до поскъпване на тока, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов, цитиран от БТА.
Той посочи, че ако например електроразпределителното дружество Е.ОН изкупува енергия от ветрогенератори на цена, която е по-висока от цената на енергията от Националната електрическа компания /НЕК/, ще представя разликата в цените на НЕК и компанията ще му възстановява сумата. Няма загуба за електроразпределителните дружества, защото преносната такса я плащат абсолютно всички, обяви Шушулов.
Във фактурата за ток от 1 юли вече ще има ред "зелена" енергия", която ще бъде процент от общата потребена енергия, посочиха от ДКЕВР. За всеки произведен и пренесен в България мегаватчас електроенергия ще има 2,12 лв. надбавка, която представлява преференция за произведената "зелена" енергия, обясни Шушулов.
Константин Шушулов посочи, че ДКЕВР вече внимателно ще следи заявките за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, които до момента са за 12 000 мегаватчаса. Според експертите, ако те бъдат изпълнени, това ще натовари електроенергийната система и ще доведе до поскъпване на тока. Наред с изграждането на мощности на ВЕИ трябва да бъдат изградени и компенсиращи мощности, което ще изисква допълнителен
финансов ресурс, каза Шушулов.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg