EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казахстан покани БГ строителни компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казахстан покани БГ строителни компании

mail16:30 | 27.03.2014прегледи 989 коментарикоментари 0


България Казахстан се договориха за сътрудничество и установяване на партньорски отношения между Камарата на строителите в България и Националната камара на предприемачите в Казахстан. Целта е строителните компании от двете страни да установят партньорства с цел изграждане на строителни обекти при условия на взаимен интерес, както и възможностите за сътрудничеството в областта на архитектурата и проектирането. Българският строителен бизнес може да участва в програмата за строителство на Казахстан.
От страна на Казахстан бе отправена покана България да разгледа възможността за участие в строителството на транспортно-логистични центрове в Хоргос – Източната врата. Изразена бе готовност и за сътрудничество по въпросите, свързани с управлението на водния сектор.
Има заявен интерес от страна на казахстанските региони към България с цел установяване на сътрудничество и побратимяване. Обсъдена бе и възможността представители на казахстанските региони да установят контакти с български предприятия от хранително –вкусовата промишленост.
Постигната беше договореност за започване на преговори и последващо подписване на документи за двустранно сътрудничество в областта на социалното осигуряване, спорта, образованието, културата и отбраната.
Направена беше и значителна крачка в обновяването на договорно-правната база с окончателното съгласуване на договора за правна помощ по наказателни дела и договорът за екстрадиция. Ще продължи работа по съгласуване на проекта за подписването на договор за трансфер на осъдени лица.

Обсъдени бяха и въпросите, свързани с активизиране на търговско-икономическите отношения, като двете страни постигнаха съгласие да се положат усилия за увеличаване обемите на стокообмена, а също и за разширяване на стоковата номенклатура. Ще бъде подготвен и меморандум между Българската агенция за инвестиции и Националната агенция за износ и инвестиции на Казахстан.
В областта на транспорта бе отбелязано, че поради своето транзитно местоположение, в последните години се увеличава обема на превозваните товари през територията и на двете страни. В тази връзка се предвижда заседание на Смесената българо-казахстанска комисия за Международен автомобилен транспорт в град Астана, Казахстан.
Двете страни се договориха за провеждане на Четвъртото заседание на Комисията през 2015г. в Астана.
Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и зам.-министърът на труда и социалната защита на населението на Казахстан Кайрат Абсаттаров подписаха Протокол от проведеното Трето заседание на Междуправителствената Българо- Казахстанска комисия за икономическо сътрудничество, което се проведе в София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg