EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казанлък приключи мащабен проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казанлък приключи мащабен проект

mail09:05 | 25.07.2018прегледи 1461 коментарикоментари 0


4 улици и 2 междублокови пространства в казанлъшкия квартал „Изток” са реконструирани и рехабилитирани в рамките на проект „Обновяване на градската среда в град Казанлък“. Проектът е на стойност близо 5 600 000 лв. и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. със 100% безвъзмездна финансова помощ.

От създаването на квартала през 60-те и 70-те години на миналия век под името ж.к.„Източно разширение“ във времето той се разраства до най-големия казанлъшки жилищен комплекс „Изток“. В 60-те жилищни блока живеят близо 13 000 души, повече от една пета от общия брой казанлъчани. За половинвековното си съществуване това е първото цялостно обновяване на значителни по големина жилищни зони в него.

До ул. „Кремона“, южно от блок №20 е изградено ново междублоково пространство на площ от 10 000 кв.м., от които около 5 000 кв.м. са новопосети тревни площи. Засадени са около 42 млади дръвчета и над 3 300 нови храста и цветя. В Зона за отдих 1 е изградена детска площадка, оборудвана с клатушка, къщичка за игра и комбинирано детско съоръжение с пързалка, стълбичка и къщичка, разположени са 16 пейки и 5 дървени перголи с пейки за почивка. На площ от около 4 600 кв.м. в района на зоната за отдих е облагороден с нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 3 дка асфалтова настилка и са обособени паркоместа.

Източно от блок №23 е изградено друго, ново междублоково пространство – Зона за отдих 2. На площ от 10 000 кв.м. са изградени, от които около 5 000 кв.м. са новопосетите тревни площи. Засадени са около 90 фиданки и над 3 400 храста и цветя. В Зона за отдих 2 са построени 3 детски площадки, оборудвани с клатушки, къщички за игри и комбинирани детски съоръжения с пързалки, стълбички и къщички, люлки и въртележка. Създадена е спортна зона, оборудвана с фитнес уреди, рампа за скейтборд, 3 маси за игра на тенис на маса и 3 маси за игра на шахмат. В долната част на междублоковото пространство върху площ от 600 кв.м. е изградено спортно игрище за волейбол и баскетбол. На общо 7-те нива на пространството са монтирани 7 дървени перголи с пейки и 47 пейки за отдих. На площ от около 4 800 кв.м. в района на зоната за отдих е облагороден с нови тротоари и пешеходни алеи. Положена е близо 5 дка асфалтова настилка и са обособени паркоместа. Монтирани са 3 камери за видеонаблюдение.

Край двете нови зони за отдих в ж.к.“Изток“ са изградени нови парково и улично осветление, поливна система.

Реконструирани са 4 основни улици в най-големия жилищен квартал в Казанлък: „Капитан Петко Войвода“, „Кремона“, „Сент Ерблен“ и „Верия“, прилежащите им тротоари с обща площ над 9 400 кв.м., ремонт на уличното платно и полагане на асфалт на обща площ над 22 300 кв.м., съществуващите бордюри бяха подменени и изградени нови. В района на кръстовищата е оформен понижен тротоар за създаване на достъпна среда на хората с увреждания. Коригирано е нивото на съществуващите ревизионни шахти, дъждоприемни отводнителни улеи и решетки и са изградени нови. Положена е хоризонтална маркировка и вертикалната сигнализация на улиците. Изградено ново енергоспестяващо улично осветление.

Пресцентър на община Казанлък


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg