EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Каварна изток" пуска газ от октомври 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Каварна изток" пуска газ от октомври 2010

mail22:30 | 28.07.2010прегледи 3039 коментарикоментари 0


Компанията за проучване, разработка и добив нефт и газ „Мелроуз рисорсиз Плс" е открила залеж на природен газ с търговско значение при проучвателно сондиране в район „Каварна изток". То доказва наличие на предполагаеми запаси, но след по-подробни изследвания може да се окаже, че размерът им надвишава първоначалните изчисления.Структурата „Каварна изток" се намира близо до платформа „Галата" и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от „Мелроуз". „Каварна изток" не е голямо, но е третото по ред открито от компанията находище с търговски запаси. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 милиарда кубически метра природен газ, което е 2.5 пъти повече от първоначалните запаси, изчислявани за находище „Галата".

„След като бъдат свързани със съществуващата инфраструктура, тези находища могат да осигурят до 20% от потреблението на страната за следващите 6 години", съобщи на пресконференция в МИЕТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.  Той подчерта, че цената на това собствено гориво ще е значително по-ниска и от микса у нас, и от вносния руски газ. Понижението според Трайков ще намали с още около 5-10% допълнително договорените преди десетина дни в „Евксиноград" по-ниски цени на синьото гориво, което България получава от „Газпром". Това е напълно в синхрон със стратегията на правителството за максимално оползотворяване на местните ресурси и суровини, подчерта Трайков.

Новооткритото находище може да бъде свързано със съществуващата инфраструктура бързо и ефективно, съобщи ръководството на „Мелроуз". Намерението на компанията е находището „Каварна изток" да бъде разработено по методиката, използвана за свързване на находищата „Каварна" и „Калиакра" с платформа „Галата". Дружеството планира дейностите по разработката на тези две находища да започне до месец-месец и половина през тази година. Това ще осигури добив на газ от тях през октомври 2010 г. За да се осъществи това, от изключително значение е полагането на тръбопровода да стане през август, тъй като дейностите не може да се извършват при лоши  метеорологични условия. Освен това тръбополагащата баржа има ангажименти по други проекти и следващата възможност да се върне в Черно море е най-рано през лятото на 2011 г.

„Мелроуз" има издадени два сертификата за търговско откритие (съответно за „Каварна" и за „Калиакра") и предстои да подаде заявление за сертификат на новото находище „Каварна изток". През последните 12 години тя е инвестирала в България над 250 милиона долара по нейни данни и е сред най-големите британски инвеститор у нас. За този период компанията е направила общо 12 проучвателни и добивни сондажа и е осъществила 5-годишен добив от находище „Галата". При добив през 2011 г. тя предвижда, че държавата ще получи около 35 милиона долара под формата на данъци, ДДС и концесионно възнаграждение.

От МИЕТ са издадени 4 действащи разрешения за търсене и проучване на нефт и газ:

блок 1-3 Ъглен – титулар е „Дайрект петролеум България" ЕООД,

блок 1-4 Каварна – титуляр „Проучване и добив на нефт и газ" АД,

блок 1-12 Кнежа – титуляр „Проучване и добив на нефт и газ" АД,

блок 1-16 Градище – титуляр „Група за научни изследвания и сервиз" ЕООД.

Разрешенията са дадени за срок от 5 години с право на удължения съгласно Закона за подземните богатства.

Действащите концесии за добив на нефт и газ са 13. На 12 находища концесионер е „Проучване и добив на нефт и газ" АД, а на находище „Галата" – „Мелроуз рисорсиз" и „Петреко Българя". Концесиите са предоставени за периоди от 7 до 35 години в зависимост от количеството на запасите и проектите за разработване на конкретното находище.

От текущите процедури за отбелязване са 11 – за предоставяне на разрешения за търсене и проучване. От тях 4 са в напреднала фаза (завършил или текущ конкурс), а 7 са в начална фаза (съгласуване преди стартиране на процедурата за предоставяне на разрешение).

Други 2 текущи процедури са за предоставяне на концесия за добив – за находище „Каварна" и „Калиакра" със заявител „Мелроуз рисорсиз". Концесия за находище „Каварна" би могла да бъде предоставена в средата на август (ако има заседание на правителството), а за находище „Калиакра" – през октомври 2010 г.

 
Запаси на нефт и газ според националния баланс:

Природен газ – общо за страната 3.097 млрд. куб. м, в това число – находище „Галата" (242 млн. куб. м), находище „Каварна" (773 млн. куб. м – добивът може да започне 5 седмици след предоставяне на концесия), находище „Калиакра" ( 1.950 млрд. куб. м);

Нефт – общо за страната 236 хиляди тона. 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868