EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кабинетът узаконява заменките от преди?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кабинетът узаконява заменките от преди?

mail09:16 | 29.09.2010прегледи 1026 коментарикоментари 0


Напълно отрицателно е становището на известната еко организация „За да остане природа в България" по проекта на нов Закон за горите, който ще бъде внесен в Министерски съвет на 29 септември.
Коалицията участва в процеса на изработването на проекта и изпрати неколкократно свои становища до Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите. За съжаление становищата по редица ключови въпроси за бъдещето на горите не бяха отразени в текста, без да се посочват мотиви за това.
Коалицията е категорично против в новия Закон за горите да присъстват текстове, за отхвърлянето на които вече има обществен и политически консенсус.
Във варианта, разглеждан от Министерски съвет се дават широки възможности за:

Узаконяване на част от замените на държавни гори, извършени от предишните правителства.
До момента върху заменените гори с решение на Народното събрание е забранено строителството. С предложения законопроект това ограничаване отпада за част от имотите (Параграфи 3 и 4 от проектозакона за горите) и те законно могат да бъдат застроени. Това е отстъпление от заявената позиция на правителството на ГЕРБ по въпроса с замените и фактически узаконява това най-голямо престъпление на предишните управления. Всяко застрояване на заменените гори ще доведе до реална наказателна процедура от Европейската комисия за непозволена държавна помощ. Тъй като повечето от тези заменени гори са сменили собствениците си, глобата ще бъде платена от държавния бюджет в период на криза.

Продажба и замяна на горите в защитените територии
Законопроектът създава възможност за продажба и замени на имоти държавна собственост, попадащи в защитените територии. (чл.38 ал. 12 и Параграфи 7 и 18 от проектозакона). За обществото публичният характер на собствеността на държавата и общините в защитените територии е достижение, което датира от вече 76 години и защитава обществения интерес. Нито едно правителство, независимо от кризите, в които е попадала държавата през последните години, не е посягало на защитените територии. Историята на създаване защитени територии в България е свързана с множество примери за изкупуването от държавата на частни земи с цел следване на обществения интерес, но няма нито един опит за продажбата им. Това предложение е огромна крачка назад в политиката на ГЕРБ в сравнение с предизборните обещания за пресичане на замените на държавна собственост (в проектозакона е представено като комасация).

Застрояване на горите и защитените територии
Законопроектът запазва съществуващите и създава нови възможности за застрояване на горските територии, изключване на площи от тях и извършване на разпоредителни сделки с държавни горски имоти. Тук попада и неприемливата идея за застрояване на горските територии без промяна на предназначението за лифтове, влекове и съоръжения за ветрогенератори и фотоволтаици (чл.54, т.т. 3 и 5). Неразбираемо е защо се поощрява строителство, което по никакъв начин не е свързано с дейности, присъщи за управлението на горските територии. Тази възможност е още един способ за застрояване на защитени територии и зони. При 3 от 7-те наказателни процедури на Европейската комисия срещу България по повод европейската екологична мрежа Натура 2000 нарушенията са именно поради строителство на лифтове и възобновяеми енергийни източници.

Промяна в управлението на природните паркове
Предложението природните паркове да могат да преминават към общините разбива досегашния модел за работа и функции на администрациите на природните паркове. В момента общините нямат какъвто и да било капацитет за управление на защитени територии, като състоянието на градските паркове е показателно за това. Примерите, които познаваме за отношението на общините към защитените територии, е свързано главно с правни действия по тяхното заличаване и застрояване (община Царево и Природен парк Странджа, община Сливен и Природен парк Сините камъни). Тези примери генерираха едни от най-значимите граждански реакции у нас. И тъй като обратни положителни примери липсват, тази възможност на този етап от развитие на общините е неприемлива.

Направените предложения задоволяват ограничен кръг от олигарсите на България и категорично се разминават с обществения интерес, се казва в становището на коалицията. „Засега ще се въздържим от обявяване на имената им, защото имаме надеждата, че предложенията в проекта за нов закон за горите няма да бъдат възприети от Министерски съвет", се отбелязва от организацията.
Подобни опити за промяна на законите, за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през март 2005 г. и януари 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промените, а 39 и 40 Народно събрание отхвърлиха тези предложения.
Нова петиция за опазване и устойчиво управление на горите на България с над 70 хил. подписа беше внесена официално тази седмица на министър председателя Бойко Борисов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg