EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кабинет & синдикати: Замразява се пенсионната възраст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кабинет & синдикати: Замразява се пенсионната възраст

mail09:40 | 15.12.2014прегледи 2898 коментарикоментари 0


На 14 декември бе подписан Меморандум за разбирателство между правителството и национално представителните организации на работниците и служителите. Отчитайки важността на социалния диалог и необходимостта от гарантиране на социалния мир в Република България, както и нуждата от усъвършенстване на пенсионноосигурителната система на страната, правителството на Република България от една страна и национално представителните организации на работниците и служителите от друга страна се договориха за следното:

1. Да се криминализира осигурителната измама свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания;
2. Считано от 2015 година да се въведе принципа на свободен избор на осигурените лица относно режима на осигуряване за ранно пенсиониране – чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране;
3. Считано от 2015 година да се въведе принципа на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пансионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване;
4. През 2015 година за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране.
5. През 2015 година да не се увеличава възрастта за пенсиониране, като до 31.03.2015 година се постигне дългосрочно решение на въпросите свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система;

Коментарите на закъсняха.

Позицията на БСК: Срещу кого се споразумявате, господа?

Научаваме, че Правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите. Според огласената информация, Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което беше избрано - РЕФОРМИТЕ.
Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии! Може би синдикатите отново са размахвали заплахата от организиране на протести с участието на заети в отдавна доказалите своята безперспективност отрасли. Спорно е доколко синдикалната грижа е насочена към именно тези работници. Но безспорно е, че именно без тези отрасли, остатъци от социализма, българските синдикати ще загубят своята главна опора.
Ето защо, ние, членовете на БСК, категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение! Сигурни сме, че колегите и от другите работодателски организации ще подкрепят тази наша позиция. Ще ни се да вярваме, че оповестената информация силно преувеличава фактите. Освен от липсата на каквито и да са законови основания за правителството да влиза в подобни съглашателства, ние не можем да повярваме, че синдикатите са доволни от постигнатото увеличение на размера на пенсиите с 0.03 лв./ден и се опитват по този начин да закрепят това подаяние, което е обидно за достойнството на всеки българин. Защото вече е ясно за всеки средноинтелигентен човек, че без реформиране на пенсионната система не е възможно да бъде постигнат друг резултат.
Колкото до криминализирането на неплащането на осигурителни вноски, ние сме имали многократно възможност да изразим своята позиция. Ще я съобщим още веднаж ясно и категорично. Ние, членовете на БСК, също страдаме от недобросъвестни работодатели, които неплащайки заплати и осигуровки, неинвестирайки в здравословни и безопасни условия за труд, получават непазарни конкурентни предимства. Тези Дикенсови герои не отговарят на нашите критерии за работодатели. Ето защо ние сме готови да подкрепим подобно решение, но само при условие, че то се отнася с еднаква тежест до двете страни по трудовия договор, т.е. за работодателите и работниците.
Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на УПФ, това предложение е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, заплаши с протести срещу подписаното споразумение. Мярката за криминализиране на неплащането на осигуровки може да се изроди в преследване на неудобни конкуренти, смята Велев:

Не възразяваме срещу тази мярка, макар че я възприемаме като пупулистка и мярка, която няма да доведе до нужния ефект. И в момента може да се преследва наказателно този, който укрива осигуровки.

Председателят на работодателската организация сравни с национализация възможността от 1-ви януари допълнителната осигуровка на родените след 1959-а г. да отива само в НОИ.

Източник: Министерски съвет, БСК, БНР
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg