EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Йордания ще строи малък модулен реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йордания ще строи малък модулен реактор

mail11:38 | 30.05.2018прегледи 1689 коментарикоментари 0


Комисията по атомна енергия на Йордания и АО „Русатом Оверсиз“ подписаха споразумение за развитие на проект за изграждане в Йордания на малък модулен реактор по руски дизайн.

Споразумението предвижда провеждане на техническо-икономическа обосновка на проекта и ще позволи на страните да оценят целесъобразността и потенциала на използването на малките модулни реактори в Йордания на фона на променящата се ситуация на енергийния пазар в страната. Документът бе подписан от председателя на Комисията по атомна енергия на Йордания Халед Тукан и от президента на АО „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Ние вече много години си сътрудничим с „Росатом“ и планираме да развиваме това сътрудничество в различни области. В настоящия момент изграждането на АЕЦ с малка мощност е актуално, затова решихме да си партнираме именно в тази посока“, каза Тукан.

„Несъмнено, реализираните от нас проекти трябва да отговарят на текущите стратегически нужди и интереси на клиентите си. Именно заради това, заедно с йорданските партньори, решихме да съсредоточим усилията си за развитие на „малката“ енергетика на базата на иновационните решения, предлагани от „Росатом“. Днес реакторните технологии с малка мощност са едни от най-приоритетните направления в развитието на световната енергетика“, заяви Пакерманов.

Русия притежава широка експертиза в областта на малките модулни реактори, призната в целия свят. През 2019 г. „Росатом“ ще пусне плаващата атомна електроцентрала „Академик Ломоносов“, която ще стане уникален референтен проект на АЕЦ от този тип. Освен това, „Росатом“ активно развива проекти за малки модулни реактори с руски дизайн и от наземен тип.

Преди няколко дни стана известно, че Йордания прекратява съвместния проект с Русия за строителство на АЕЦ поради оскъпяване, предава РИА Новости. Съвместният проект предвиждал изграждане на два енергоблока с обща мощност две хиляди мегавата на стойност десет милиарда долара. Предвиждало се е първият блок дазапочне работа през 2020 година.Бе съобщено, че Йордания обмисля изграждане на АЕЦ с малка мощност – 200 мегавата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4072