EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йордан Недев напусна БДЖ, заради МФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йордан Недев напусна БДЖ, заради МФ

mail10:17 | 22.08.2012прегледи 983 коментарикоментари 0


Настоящият финансов директор на БДЖ ще изпълнява временно длъжността изпълнителен директор на компанията. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски. Досегашният изпълнителен директор на БДЖ Йордан Недев подаде оставка по лични причини.  „За момента идеята е за няколко месеца длъжността да изпълнява финансовият директор, който е настоящият, и през тези няколко месеца ще преценим”, уточни министърът.

От своя страна Йордан Недев заяви за БНР: Не са лични причините. Причините са изцяло свързани с последните неща, които се случиха покрай бездействието на Министерството на финансите. Първо ни спряха субсидията, което аз дълго време не можах да разбера защо и каква точно е мотивацията. Субсидията беше възстановена само за единия месец. След това зам.-министър Горанов даде доста ясна оценка за качеството на управление на Холдинг БДЖ, където стана ясно, че ние не сме си свършили добре работата и ако не сме били побутвани от Министерството на финансите е нямало да се състои никаква реформа. Оттам насетне мисля, че това еднозначно означава, че професионалист, за какъвто се имам, трябва моментално да подаде оставка. Недев подчерта, че не е имал проблеми в работата си с някой. Той отчете, че за времето, през което е управлявал БДЖ, не е успял да реформира железниците. "Това са процеси, които по-скоро имат ясно начало, но никога ясен край. Вярвам, че в доста правилна посока започнахме да се движим. Просто не можах да ги довърша." Като директор Недев на 2000 служители бе предложено да напуснат работа, като им се изплатят по шест работни заплати, а 150 влака по различни линии бяха спрени от движение. Целта бе да се спрат разхищенията в системата на железниците. През последните месеци бяха разкрити и няколко канала на източване на гориво от цистерни и влакови композиции в жп депата. Излишно е да се отбелязва, че синдикатите в БДЖ искаха оставката на Недев постоянно. Той от своя страна ги обвини, че не реагират по никакъв начин на кражбите в системата, а искат да запазят статуквото на безстопанственост.

EconomyNews.bg припомня, че в началото на юли Министерството на финансите спря субсидията на БДЖ заради активираната държавна гаранция по заема на БДЖ към Световната банка, взет още през 1995 г. В края на миналата година бе изготвен План за преструктуриране на дружеството, но вицепремиерът Симеон Дянков поиска от ръководството на БДЖ да представи план за допълнителни реформи и мерки за преструктуриране и ефективна работа на дружеството за да се изплати августовската държавна субсидия. След продължителни разговори между БДЖ и МФ и поети ангажименти от страна на ръководството на железницата за мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите на 6 август изплащането на субсидията бе възобновено.

Кариерата на Йордан Недев

През юли 2011 година Недев е назначен за изпълнителен директор на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД. Като основни приоритети в своята работа той определи преди година предприемане на строги мерки за финансов контрол, пълна прозрачност на дейността и оптимизиране на процесите с цел преодоляване на затрудненото финансово състояние на дружеството, както и активна търговска политика за възстановяване доверието на клиентите чрез подобряване на предлаганата услуга, съобщават от холдинга.

Напусналият директор на БДЖ е роден през 1976 г.  Завършва бакалавърска степен по икономика в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1997 г., след което и магистратура по финанси в London Business School, Великобритания през 2002 г.

След дипломирането си постъпва в българския офис на немската консултантска фирма Roland Berger, където е работил по приватизирането на български предприятия.

По-късно е финансов консултант по първичното предлагане на акции на Българската фондова борса на дружеството Investor.bg, като след това е назначен за негов изпълнителен директор.

Недев е бил управител на лицензирания инвестиционен посредник CEE Securities, преди да се присъедини към екипа на консултантската компания MMD Partners през 2005 г. като управляващ партньор. В MMD Partners ръководи практиката по финансово консултиране. От 2010 година работи като консултант по преструктурирането и оптимизирането на „БДЖ –Товарни превози” ЕООД и „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД.
 снимка:архив БГНЕС


Тагове: Недев, БДЖ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg