EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Й. Недев: Стачка на синдикатите, не на работниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Й. Недев: Стачка на синдикатите, не на работниците

mail10:30 | 01.12.2011прегледи 564 коментарикоментари 0


От днес с 15% се вдига цената на билетите за вагон бизнес - класа, съобщи БНТ. Преди ден започна поетапното спиране на 138 влака, които се движат по различни линии на страната. От днес 36 композиции на превозвача спират работа. Линии няма да бъдат закривани, а ще бъда намалена честотата на движещите се влакове, поясниха представители на компанията. От януари средно с 9% поскъпна пътуването с пътническите и бързите влакове. На този етап не се предвижда да се премахнат намаленията за студенти и пенсионери. Според БДЖ, и с по-високите цени двупосочният билет за влак остава с близо 40% по-евтин в сравнение с автобусните. Все още не е ясно обаче дали ще бъдат пуснати допълнителни вагони, заради намаления брой композиции. Реформата, която предвижда и съкращаване на 2 000 служители, цели да се подобри финансовото състояние на БДЖ. Това обаче предизвика недоволството на железничарите, които протестират вече осми ден. Междувременно 801 работници са се съгласили да напуснат работа срещу 6 брутни заплати. На този етап няма съкратени работници. Ръководството на железниците има намерение през следващата година 110 служители на БДЖ да бъдат пренасочени към столичното метро. Транспортното министерство очаква икономиите от реформите за догодина да достигнат близо 50 млн. лева. Това е стачка на синдикатите, не на работниците, каза Йордан Недев, изпълнителен директор на БДЖ по БНТ.
Синдикатите продължават да искат да подпишат стария колективен трудов договор, но все още има много спорни точки от него, сред които и това доколко самите синдикати трябва да участват при взимането на решения и доколко техните представители могат да бъдат уволнявани или съкращавани. Председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров предложи отделна среща, на която да продължат преговорите за КТД.
Единственото, по което ръководството на БДЖ постигна съгласие със синдикатите е, че има забавяне на изплащането на ваучерите за работещите в железниците и забавянето на раздаването на работно облекло. Имате право да ни се сърдите за забавянето на ваучерите за храна, защото до началото на октомври те не бяха изплатени, призна изпълнителният директор пред синдикатите. Общата сума за всички ваучери, която БДЖ дължи на своите работници е 2.3 млн. лева. Към момента тази сума е непосилна за нашите предприятия и мога само да помоля за извинение работниците, за които не са изплатени, призна още Йордан Недев. Председателят на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров изтъкна, че всички забавени задължения на БДЖ са на обща стойност от 280 млн. лева, като към някои банки забавянето е от 2 години.
 


Тагове: БДЖ, стачка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg