EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИТАР-ТАСС си връща съветското име

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИТАР-ТАСС си връща съветското име

mail13:15 | 19.03.2014прегледи 1138 коментарикоментари 0


Информационната агенция ИТАР-ТАСС ще се върне към името си от съветско време, съобщи в. "Российская газета". Решението е било взето на заседание на организационния комитет в Москва.

Решението е по повод честването на 110-ата годишнина на руската агенция. Инициативата да бъде върнато названието ТАСС (Телеграфна агенция на Съветския съюз) е била приета единодушно.

Окончателното решение ще бъде взето, след като бъде одобрена смяната на името от учредителя на агенцията - правителството на Русия. ТАСС е учредена през 1925 г.

Но агенцията води началото си от 1904 г., когато е създадена Санктпетербургската телеграфна агенция (СПТА). Тя е първата официална информационна агенция на Русия, която, както се посочва в устава, предлага разпространението в рамките на империята и отвъд нейните предели на политически, финансови, икономически, търговски и други новини с обществено значение.

По-рано закриха РИА "Новости"

ТАСС ръководи работата на републиканските информационни агенции, притежава изключителното право да събира и разпространява информация отвъд пределите на СССР и в рамките на съюза.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. на базата на ТАСС е учредена Информационната телеграфна агенция на Русия, която обаче запазва съветския бранд (ИТАР-ТАСС). След ликвидирането на РИА "Новости", ИТАР-ТАСС остава единствената държавна информационна агенция на Русия.

В началото на декември 2013 година бе съобщено, че на базата на РИА "Новости" се открива агенцията "Россия сегодня" ("Русия днес"), която ще се занимава с излъчване на информации за чужбина./БТА
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4171