EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИТАР-ТАСС: България отговори на Фукушима

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИТАР-ТАСС: България отговори на Фукушима

mail13:30 | 30.01.2013прегледи 597 коментарикоментари 0


Така се получи, че най-недвусмисленият отговор за съдбата на световната атомна енергетика след аварията във Фукушима дадоха отдалечените от Японските острови българи, посочва в коментар ИТАР-ТАСС. Около 60 процента от участниците в референдума отговориха положително на въпроса дали искат страната им да развива ядрена енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа. Въпреки че вече е заявено, че резултатите от гласуването ще бъдат отменени заради ниската избирателна активност (малко над 20 процента), те са нещо повече от "спънка", поставена от българите пред собственото им правителство, което упорито (и не безуспешно) се съпротивляваше срещу това Русия да изгради атомна
централа в Белене, отбелязва авторът на коментара.

Всъщност резултатите от гласуването в страната, в която има силно "антиатомно" движение, означават, че общественото мнение на практика е излекувало травмата, нанесена от Фукушима,  заключава коментаторът. В текста са представени оптимистични прогнози за развитието на световната атомна енергетика, цитирайки и ръководителя на руската корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, според когото през идните години в света ще бъдат изградени около 400 нови атомни блока.
"Антиатомните" бастиони в света стават все по-малко, като от "големите" са останали само Германия и Япония, се подчертава в материала на ИТАР-ТАСС. Авторът на коментара твърди, че за реалистите е ясно, че алтернативите на атомната енергетика, доколкото ги има, засега са по-скъпи и не толкова ефективни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158