EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия:Еврото е основният проблем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия:Еврото е основният проблем

mail17:00 | 07.06.2013прегледи 529 коментарикоментари 0


Над 40 процента от италианците са на мнение, че страната им е в затруднено положение заради членството в еврозоната, а 20 на сто искат Италия да напусне Европейския съюз, сочи оповестено проучване, цитирано от ДПА.
Италия преживява най-дългата рецесия в следвоенната си история, но не може да се измъкне от спада чрез разходи или девалвация, както е правила в миналото, защото страната е обвързана от обща парична политика и трябва да спазва строги правила за дефицита.
Водещият в страната изследователски институт Ченсис (Censis) е установил, че 41,6 на сто от италианците са съгласни със следното твърдение: "Еврото е истинската причина за нашите
икономически и социални проблеми." Проучването на института сочи, че 21,5 на сто от населението е убедено, че "Италия ще бъде по-силна, ако напусне Европейския съюз и се върне към лирата (старата италианска национална валута)".
Антиевро и анти-ЕС настроенията са по-силни сред поддръжниците на бившия премиер Силвио Берлускони и на партията на комика Бепе Грило "Движение 5 звезди", посочи Ченсис. Проучването е установило също, че 80 на сто от анкетираните критикуват ЕС като клуб, контролиран от "силни страни като Германия, в който Италия има "малко влияние. " По традиция италианците са били силно проевропейски настроени, но настроенията са се променили през последните години, тъй като наложената от Брюксел политика на бюджетни  икономии е обвинявана за задълбочаването на рецесията в страната. Управляващите в Италия обаче остават силно проевропейски настроени. Премиерът Енрико Лета, който е начело на широка коалиция с участието на Берлускони, в първата си реч пред парламента през април заяви, че неговата мечта е да има Съединени европейски щати.
 


Тагове: Италия, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg