EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия:Граждани и политици мамят масово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия:Граждани и политици мамят масово

mail08:00 | 09.12.2013прегледи 1024 коментарикоментари 0


Италиански чиновници са настоявали държавата да им възстановява разходите за най-странни покупки и услуги, като например скъпи бижута, видеоигри и дори танцьорки на пилон, пише в. "Дейли телеграф". Корумпирани италиански чиновници са стрували на италианската държава 2 милиарда евро от парите на италианските данъкоплатци през първите 10 месеца на 2013 г., сочи нов доклад, в който заключенията са направени въз основа на разследване на разходите на италиански държавни и областни функционери. Докладът беше представен от италианската стопанска полиция и в него се установява, че 5000 чиновници са заподозрени в извършването на най-разнородни злоупотреби.
Някои от чиновниците са възлагали обществени поръчки на приятелски фирми, като са фалшифицирали тръжните процедури. Това е струвало на италианските данъкоплатци 330 милиона евро. Други от заподозрените чиновници са сключили, без да е необходимо, 150 договора с консултанти, които са стрували общо 8,5 милиона евро.
Областният управител на Пиемонте Роберто Кота е поискал да му бъдат покрити с държавни пари сметките за пет вечери в ресторант за една и съща нощ.
В областта Емилия-Романя следователите открили, че областни съветници купували бижута Тифани и после искали те да бъдат покривани с държавни пари. Там честа практика било и плащането отново с държавни пари на телевизии, за да взимат те интервюта от областните чиновници.
В Калабрия общински съветници вложили пари на данъкоплатци в организирането на лотарии със скреч карти и в сеанси с танцьорки на пилон.
В Кампания чиновници смятали, че боядисването на косата трябвало да бъде покривано от държавата.В Сардиния лоялен на Силвио Берлускони чиновник бил арестуван заради присвояването на 250 000 евро от общински хазни, от които той използвал 23 000 евро, за да плати разходите за сватбата си.
В Сардиния местният политик Силвестро Ладу е заподозрян, че е използвал общински средства за закупуване на 30 овце, които да бъдат превърнати в основно блюдо на предизборен банкет.
В доклада се посочва още, че обикновени италианци са мамили също държавата през първите 10 месеца на 2013 г., като загубите са на стойност 1,4 милиарда евро. За същия период на миналата година измамите бяха на стойност 1,2 милиарда евро.

Проверка на 8000 обикновени италианци, извършена на произволен принцип, е показала, че 2500 от тях декларират неверни доходи, за да издействат за децата си стипендии за университети, колежи или дори да плащат по-малки суми за училищните обеди или за сметките за комунални услуги. Така например пенсионер от Падуа, който твърдял, че е толкова беден, че държавата трябвало да покрива разходите в университета на сина му и да му плаща социална помощ, всъщност имал вила с басейн и печелел по 5000 евро на месец от недекларираното отдаване под наем на 14 имота. Докладът цитира и случаите на 400 семейни лекари в района на Казерта край Неапол, които поискали от държавната 1,5 милиона евро за възстановяване на разходите за лечение на пациенти, които отдавна били умрели или се били преместили да живеят на друго място.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg