EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия :"Стачка на плажните чадъри"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия :"Стачка на плажните чадъри"

mail10:30 | 07.08.2012прегледи 588 коментарикоментари 0


Хиляди частни плажове в Италия останаха днес със затворени чадъри като символичен протест срещу нова европейска директива, която според собствениците на плажовете ще ги принуди да закрият бизнеса си, предаде Франс прес. Частните плажове, общо около 30 хиляди, покриват близо една четвърт от италианското крайбрежие, посочва АФП. Повечето от тях представляват развлекателни комплекси с басейни, барове и дискотеки. Собствениците им се разбунтуваха срещу европейска директива, която влиза в сила от 2016 г., уточнява БТА. След влизането в сила на директивата плажове, които са публична собственост, трябва да се отдават на концесия чрез прозрачни търгови процедури. Професионалистите в сектора твърдят, че това ще блокира инвестициите и ще доведе до уволнението на голяма част от 600-те хиляди работници, заети с обслужването на частните плажове.
Според сега действащата в Италия система, която мнозина смятат, че позволява сериозна корупция, държавата дава концесии за десет години с възможност за автоматично подновяване.
Собствениците на частни плажове настояват още, че те всъщност подпомагат местните общини, които не са в състояние да поддържат крайбрежните ивици. Противниците на сегашната система за отдаване на концесии твърдят, че тя е довела до "разюздана приватизация" на някои от най-красивите природни кътчета по италианското крайбрежие. Опасенията на сегашните собственици на плажове за последствията от влизането в сила на новите разпоредби за отдаване на концесия се задълбочават допълнително от икономическата криза в страната, която е довела до 50 на сто спад на приходите от баровете и до 25-процентно намаление на гостите на комплексите. Средната такса за вход е 8 евро на ден през седмицата и 12 евро на ден през почивните дни.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg