EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия: Спад в продажбата на трактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Спад в продажбата на трактори

mail17:40 | 24.01.2023прегледи 723 коментарикоментари 0


Проблемите във веригата на доставки, рязкото покачване на цените на суровините и несигурността в геополитическата среда влияят върху сектора за селскостопанска техника, който приключва 2022 г. със спад в сравнение с рекордния ръст от 2021 година. Това показва статистиката за регистрациите, обработена и публикувана от Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия - "ФедерУнакома" (FederUnacoma), на база данни на Министерството на транспорта.

Резултатите сочат свиване при всички основни категории превозни средства, като се започне от тракторите, които са намалели със 17,1 процента с регистрирани 20 217 броя. Спадът в продажбите е преди всичко при машини със средна мощност, по-специално в сегмента от 56 до 75 конски сили, който с общо 4354 регистрирани единици бележи спад от 43,7 процента спрямо 2022 г.

От друга страна, при ниските мощности се наблюдава обратна тенденция. Докато в диапазона от 19 до 56 конски сили (5034 продадени превозни средства) като цяло затвърди обемите от миналата година (макар и с лек спад от 2,9  процента), диапазонът до 19 конски сили показа значително подобрение спрямо 2021 г. (+26,2 процента) с 1061 регистрирани трактора.

Що се отнася до останалите видове техника, крайният баланс също е на червено при зърнокомбайните (-9,7 процента с 354 регистрирани машини) и при телескопичните товарачи, които с 1175 регистрации намаляват с 21,2 процента спрямо миналата година, прекъсвайки фаза на растеж, продължила без прекъсване от 2019 година.

Свиването на пазара може да се счита за частично органичен, т.е. "технически", спад след изключителната тенденция, наблюдавана през 2021 г. (+35,9 процента за тракторите, +29,8 процента за зърнокомбайните, +56 процента за телескопичните товарачи). "ФедерУнакома" обяснява, че дори през 2022 г. търсенето на селскостопанска техника остава на високи нива, като се възползва, наред с други неща, от държавни инструменти за стимулиране за закупуването на машини. 

Сравнението между данните за последните дванадесет месеца и средната тенденция на продажбите през последните пет години показва положителен баланс за трактори, зърнокомбайни и телескопични товарачи. Перспективите за 2023 г. все още са свързани с тенденцията на циклични променливи - от цената на суровините до логистичните разходи и развитието на руско-украинския конфликт, но италианският пазар, добавят от Асоциацията на производителите, ще бъде обременен и от мерките за допълнително финансиране, които правителството прилага в момента със съгласието на Конференцията на държавите и регионите относно разпределението на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост за иновации в сектора на селскостопанските машини.

Освен това Националният план за възстановяване и устойчивост, който сам по себе си е недостатъчен за покриване на  нуждите от селскостопанска техника в страната, трябва да бъде допълнен от повторна мярка, изрично предназначена за земеделие 4.0 и закупуване на иновативно и устойчиво механично оборудване, заключава "ФедерУнакома".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg