EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия: Спад в консумацията на скъп зехтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Спад в консумацията на скъп зехтин

mail15:35 | 11.03.2024прегледи 363 коментарикоментари 0


Около една трета от италианците са намалили потреблението на студено пресован зехтин заради сериозното му поскъпване, сочи проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Производителите обаче твърдят, че проучването не отговаря на истината и реално продажбите на висококачествения зехтин растат.

Според данните на независимия изследователски институт "Пиеполи" италианците са намалили потреблението на студено пресован зехтин с около една трета до една втора, тъй като цената му в супермаркетите се е покачила от 4 на 9 евро за литър. Близо половината от запитаните, общо 500 души, са заявили, че заменят студено пресования зехтин с друго по-евтино растително масло. Проучването е с марж на грешката от 4,4 на сто.

Спадът на потреблението в Италия, обаче, е доста по-малък удар от понесения от други страни от Средиземноморието. Две години суша в Испания, например, драстично са свили обемите на производството и са повишили цените на зехтина в глобален план.

По данни от сектора продажбите на зехтин в Гърция и Испания през миналата година са се свили с около една трета.

Според Давид Граниери, президент на консорциума на производителите на маслини и зехтин "Унапрол" (Unaprol), поскъпването е напът да отсее висококачествения от по-нискокачествения зехтин.

Проучването на "Пиеполи" показва, че италианците купуват по-малко зехтин от супермаркетите, но според Граниери продажбите на студено пресован зехтин, произведен в Италия, чиято цена може да достигне 14 евро за литър, през първите два месеца на годината са се увеличили с 8 на сто.

"Италианският потребител живееше с илюзията, че зехтинът е просто стока", казва Граниери. "Зехтинът не е стока. Той е храна, която е в основата на средиземноморската трапеза и играе огромна социална роля". Главният изпълнителен директор на "Пиеполи" Сара Мериго посочи, че проучването измерва нагласите на потребителите, а не чистите продажби. 

Статистика

През януари 2024 г. цената на зехтина в ЕС е била с 50 на сто по-висока, отколкото през същия месец на миналата година, отчита Евростат.

Цената на зехтина е скочила рязко през втората половина на 2023 г. с растеж от 37 на сто през август  (спрямо август 2022 година). Тази тенденция се е ускорила през септември (+44 на сто) и октомври (+50 на сто). Пикът в годишния темп на промяна е настъпил през ноември 2023 г. (+51 на сто спрямо ноември 2022 година). През декември е имало леко забавяне, като цените са били с 47 на сто по-високи (спрямо декември 2022 година).

През януари 2024 г. всички страни в ЕС са регистрирали увеличение на цената на зехтина на годишна основа. Най-голямото увеличение е отчетено в Португалия (+69 на сто спрямо януари 2023 година), следвана от Гърция (+67 на сто) и Испания (+63 на сто).

За сметка на това най-малко е било повишението в Румъния (+13 на сто), Ирландия (+16 на сто) и Нидерландия (+18 на сто). В България зехтинът е поскъпнал с около 25 на сто


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158