EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия с нулева инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия с нулева инфлация

mail17:32 | 03.08.2009прегледи 674 коментарикоментари 0


Италия е с нулева инфлация през месец юли и това се случва за пръв път от 1959 година, съобщиха днес медиите. Според един от индексите цените са спаднали с 1,2 на сто в сравнение с предходния месец.
Многобройни са коментарите и съпоставките с периода преди 50 години. Най-често изтъкваните причини варират от спадане на цените и на търсенето на суровини до увеличаване на покупателната способност на индивидуалните доходи. Експертите правят три основни извода.
Първият е, че принадлежността към зоната на еврото е предпазила Италия от срив, какъвто в условията на сегашната криза би се получил с държавните ценни книжа и с бившата италианска лира, както и от инфлацията, характерна на този етап за източноевропейските страни от ЕС. Същевременно се отбелязва, че при прехода към еврото редица оператори от държавния и от частния сектор прекалиха в "закръглянето" на повишаващите се цени, поради което в Италия те надхвърлиха средните за еврозоната величини с произтичащите от това последици.
Мнението е, че при въвеждането на еврото през 2002 година са били необходими допълнителни мерки. Например, пускането в обращение на банкнота от едно евро щеше да има положителен за италианците психологически ефект. Другите пропуснати мерки са удължаване на контролния период при двойното ценообразуване и стимулиране на конкуренцията при засилена либерализация на пазарите.
Вторият извод предпазва от прекален оптимизъм за бъдещето, когато ще започне икономическо възстановяване. Предупреждението е илюстрирано с данни от миналата година, когато годишната инфлация от 3,3 на сто беше почти е рамките на средната за
еврозоната, но Италия регистрира инфлационен връх от 6,4 процента в сектора жилища, вода, електричество и горива. През юли 2008 година цените на енергийните продукти нараснаха със 17 на сто в сравнение със същия период на предходната година.
Голямата зависимост от внос на петрол и газ прави Италия уязвима при резките покачвания на международните цени и я задължава спешно и масирано да инвестира в нови енергийни източници.
И накрая специалистите признават, че за бъдещето могат повече да гадаят, отколкото да прогнозират. Някои смятат, че гигантското инжектиране на парична маса, особено доларова, за блокиране на кризата дългосрочно ще предизвика инфлация. Други твърдят, че парите ще се превърнат единствено в средство за разплащане и няма да бъдат реален резерв.
Препоръката за Италия са да повиши производителността и да намали производствените разходи, ако желае да поддържа конкурентни цени, съобразени с тези на петрола. Конкретният призив е да се ускори законодателната реформа за въвеждане на данъчен федерализъм, който ще стимулира самостоятелното развитие на Южна Италия, която е най-големият потребител на големи и безвъзмездни държавни субсидии. Алтернативата на тези наложителни мерки ще бъде да се запазят сегашните тенденции в икономическото развитие с възходящ Север и изоставащ Юг, увеличаване на инфлацията и изоставане от показателите на еврозоната, заключават експертите.
БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg