EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия: Растежът през Q1 е ревизиран нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Растежът през Q1 е ревизиран нагоре

mail12:09 | 01.06.2023прегледи 837 коментарикоментари 0


Италианската инфлация през май, измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се повишава с 0,3 на сто спрямо предходния месец, както и с 8,1 на сто, отнесен към същия месец на миналата година. Това показват най-новите предварителни данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), цитирани от Ройтерс.

Според ХИПЦ, потребителските цени в Италия през април достигнаха 8,7 на сто на годишна и 0,9 на сто на месечна основа.

Така през май показателят не оправдава прогнозата, дадена пред Ройтерс от икономисти, за спад с 0,3 на сто на месечната инфлация, а на годишна база - остава над очакваните 7,5 на сто.  

Индекс на вътрешните цени (NIC) на "Истат" се повишава с 0,3 на сто през май в сравнение с април и със 7,6 на сто през май спрямо същия месец година по-рано, докато през април индикаторите наддадоха съответно с 0,4 на сто и 8,2 на сто.

"Забавянето (на инфлацията – бел. ред) все още изглежда силно повлияно от динамиката на цените на енергийните продукти, по-специално от нерегулираната компонента, която спадна на циклична основа", обясниха експертите на италианската статистика.

Основната инфлация, която не взема предвид цените на пресните храни и енергията, е останала на годишно равнище 6,5 на сто през май, докато през април бе 6,7 на сто.

Междувременно в отделен доклад "Истат" обяви, че окончателната й оценка показва, че икономиката на Италия се е повишила с 0,6 на сто през първото тримесечие на тримесечна база, тласната нагоре от силното вътрешно търсене. Предварителните данни сочеха, че италианският брутен вътрешен продукт ще нарасне с 0,5 на сто.

На годишна база БВП на страната бе ревизиран нагоре до 1,9 на сто в сравнение с първоначално обявените 1,8 на сто.

Миналия месец Рим повиши прогнозата си за годишния икономически растеж на страната за цялата 2023 г. от 0,6 на сто до 1 на сто.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg