EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия разтърси борсите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия разтърси борсите

mail12:28 | 26.02.2013прегледи 461 коментарикоментари 0


Политическата несигурност в Италия разтърси борсите в цял свят, предадоха световните агенции. Данните от изборите показват, че лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани е победила опонентите си от дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони с минимална разлика от едва 0,4% или 125 хиляди гласа в Долната камара.

Италианските акции и облигации днес се сринаха, след като изборните резултати създадоха опасност от политическа безизходица и възобновиха опасенията от нова криза в еврозоната, предаде Reuters. Основният индекс Mib на фондовата борса в Милано се понижи с 5% в ранната търговия, като най-големи загуби - от над 10% - отчетоха акциите на най-големите банки, основни кредитори на държавата. Така нареченият спред или разликата между 10-годишните италиански облигации и същия вид ценни книжа на Германия, който се следи внимателно от пазарите, нарасна до 2,5 месечен максимум от 346 базисни пункта.
Рисковата премия по испанските облигации пък днес скочи с близо 50 пункта до 415 пункта, допълва ИТАР-ТАСС. Лихвите по дългосрочните облигации на Мадрид се повиши до 5,614 пункта. Испанските експерти обясняват неблагоприятните тенденции на пазара с резултатите от парламентарните избори създадоха опасения за възможността в Рим да бъде съставено жизнеспособно правителство.
Несигурността, породена от резултатите от изборите в Италия, доведе до силно влошаване на пазара на облигации на южните страни от еврозоната, отбелязва DPA. Особено силно се повишиха лихвите по краткосрочните 2-годишни облигации на Португалия, Италия и Испания, под силен натиск са и 10-годишните облигации на тези страни. Лихвите по 2-годишните облигации на Португалия, Италия и Испания днес се повишиха съответно с 0,8 процентни пункта до 3,7%, и с 0,4 пункта до 2,07% и 2,95%.
Лихвите по 10-годишните облигации на Испания нараснаха с 0,4 пункта до 5,5%, по ценните книжа на Италия - с 0,36 пункта до 4,8%.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg