EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия по-привлекателна за кино от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия по-привлекателна за кино от България

mail16:15 | 28.09.2010прегледи 992 коментарикоментари 0


Анджелина Джоли и Джони Деп дойдоха във Венеция вместо да отидат в България, за да снимат "Туристът", пише в новия си брой специализирано издание "Афари е финанца", публикувано като приложение на всекидневника "Република".
Джордж Клуни и Джулия Робъртс, както и продукции като "Писма до Жулиета", "Девет", "Някъде", "Версията на Барни", също предпочетоха Италия. Това неочаквано завръщане на американското кино на италианска земя не е резултат от естетически или
артистични подбуди, а е продиктувано от прозаични икономически причини - въвеждането на данъчен кредит, се посочва в информацията.
Данъчният кредит е механизъм, който позволява на чуждестранните кинопродукции, избрали Италия за снимачна площадка, да се възползват от 25-процентна отстъпка върху разходите, която може максимално да достигне 5 милиона евро за отделен филм. Така Италия си възвърна славата на "Холивуд на река Тибър" от 50-те и 60-те години на миналия век.
"До момента чуждите продуценти са инвестирали в Италия над 50 милиона евро и са получили отстъпки за 13 милиона. Без въвеждането на данъчния кредит тези пари нямаше да бъдат похарчени в Италия. Това ми бе потвърдено от продуцентите на
"Туристът", които първоначално са възнамерявали да възпроизведат сценично Венеция в България, но благодарение на данъчния кредит се е пресметнало, че е по-изгодно да се снима в истинската Венецианска лагуна," заявява завеждащият дирекция "Кино" на
министерството на културното наследство Никола Борели.
Не само продуцентите се възползват от този механизъм. Той се превърна в истински държавен бизнес, защото при всички случаи външните инвестиции носят данъчни постъпления. Същевременно се осигурява работа за италиански специалисти, повдига се имиджът на страната и се увеличава печалбата от туризма.
Въпреки всичко не липсва противопоставяне на този механизъм, тъй като данъчният кредит има незабавен ефект, докато възстановяването на сумите за държавата е със забавено действие и в условията на криза се отразява върху бюджетното салдо.
Срокът на постановлението за данъчния кредит изтича в края на годината и въпреки обещанията на правителството все още не е удължен. Някои чужди продуценти блокираха проектите за снимане на филми в Италия в очакване данъчният кредит да бъде подновен за периода 2011-2013 година.
Междувременно италианските кинопродуценти очакват подновяването на така наречения външен данъчен кредит, който предвижда 40-процентова отстъпка за чужди инвестиции в производството на италиански филми.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg