EUR 1.9558
USD 1.8253
CHF 2.0199
GBP 2.2531
CNY 2.5796
you tube
mobile version

Италия планира пакет помощи за 35 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия планира пакет помощи за 35 млн.евро

mail13:35 | 25.11.2022прегледи 556 коментарикоментари 0


Новото дясно правителство на Италия прие първия си бюджет - пакет, фокусиран върху овладяването на скочилите до небето сметки за електроенергия и съкращаване от догодина на данъците за служителите на заплата и самонаетите, предаде Ройтерс.

Премиерът Джорджа Мелони се надява, че увеличаването на държавните разходи ще ускори възстановяването на третата по големина европейска икономика, която според прогнозите на финансовото министерство ще се свие през текущото тримесечие и първото тримесечие на идната година.

Сега е на ход парламентът, който трябва да го приеме до края на годината.

Заложените в бюджета мерки са на обща стойност 35 милиарда евро (35,84 милиарда долара), като Рим планира да финансира около 60 на сто от пакета, с което бюджетният дефицит догодина ще достигне 4,5 на сто от брутния вътрешен продукт спрямо прогнозираните през септември 3,4 на сто.

Други източници на финансиране включват повишение на данъка върху извънредните приходи на енергийните компании от скока в цените на петрола и газа, съобщи в комюнике финансовото ведомство. 

С увеличаването на данъчната ставка от 25 на сто до 35 на сто до юли 2023 година, изчислена въз основа на печалбата, а не на приходите, новият лост следва предложената от Европейската комисия рамка и замества схема, която будеше критики и отказ за плащане от много енергийни компании. 

Бюджетът затяга условията около така наречения "граждански доход" - схема за облекчаване на финансовите затруднения за безработни, която според дясната коалиция не стимулира хората да си търсят работа.

Догодина хората на трудоспособна възраст ще могат да се възползват от този доход за максимум от осем месеца до пълната отмяна на "гражданския доход" от 1 януари 2024 година. 

Бюджетът заделя над 21 милиарда евро идната година, за да подпомогне компаниите и домакинствата при плащането на сметките за електроенергия и газ.

Правителството отпуска и 4,2 милиарда евро за намаляване на разликата между заплатата, която работодателят изплаща, и това, което служителят отнася вкъщи след отчитане на данъците. От тази мярка ще се възползват най-вече хората с ниски доходи.

Пакетът въвежда и бюджетни инициативи, целящи да насърчат наемането на работа на жени под 36 години, служителите на срочни договори и хората, получаващи граждански доход. 

Очаква се на фона на все по-голямата инфлация  италианската икономика да нарасне с едва 0,6 на сто идната година след 3,7 на сто тази година, сочи последната оценка на финансовото ведомство, която е доста по-оптимистична от тази на много независими анализатори.

Прилагайки на практика едно от ключовите данъчни предложения на Мелони, бюджетът разширява единичната данъчна ставка от 15 на сто за самонаетите за годишен доход до 85 000 евро спрямо сегашния таван от 65 000 евро.

С оглед на строителството на огромен мост, свързващ остров Сицилия с континентална Италия, дългогодишен любим проект на италианската десница, правителството подпомага държавна компания в процедура по ликвидация, която да следи за изпълнението му. 

Една от най-спорните мерки в бюджета е амнистията за данъчни задължения до 1000 евро отпреди 2016 година. Критиките са, че подобни амнистии, които не са често явление в Италия, окуражават хората да не си плащат данъците. 

Бюджетът също така намалява условно възрастта за пенсиониране идната година, приемайки че италианците, които са плащали вноски поне 41 години, могат да се пенсионират на 62-годишна възраст.

При предшественика на Мелони – Марио Драги, на хората се гарантираше пенсиониране на 64 години, ако са работили 38 години. 

В опит да облекчи кризата с нарасналите разходи за живот бюджетът намалява ДДС върху продажбите на някои продукти от първостепенно значение като стоките за грижа за бебето и дамските санитарни материали -  до 5 на сто от 10 на сто.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg