EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия отново ще произвежда ядрена енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия отново ще произвежда ядрена енергетика

mail16:22 | 10.02.2010прегледи 676 коментарикоментари 0



Италия отново ще произвежда ядрена енергетика

Строителството на централи ще започне през 2013 година, а производството на енергия се очаква да стане факт през 2020 година.

Правителството на Италия днес одобри декрет за връщане на страната към ядрената енергетика, който дефинира точно критериите за локализиране на централите и задължава предприятията да финансират бъдещото си разрушаване, предаде AFP.
"Министерският съвет одобри окончателно декрета, който определя курса към подновяване на ядрената енергетика", се посочва в съобщение на италианското министерство на икономическото развитие.
Законът, който предвижда връщане на Италия към ядрената енергетика след повече от 20 години, когато страната се отказа от нея чрез референдум, проведен след катастрофата в Чернобил, бе приет през юли миналата година.
Строителството на централи ще започне през 2013 година, а производството на енергия се очаква да стане факт през 2020 година, допълва министерството.
Приетият днес декрет определя критериите за разполагане на бъдещите централи, както и мерките за икономически компенсации (субсидии, по-евтина енергия) за зоните, които ще приемат такова съоръжение на територията си.
Освен това документът задължава предприятията, управляващи централите, да поемат разходите по разрушаването им, когато приключи производственият им цикъл, и предвижда в Италия да бъде създаден център за преработване на отпадъци.
Френската енергийна компания EDF и италианската Enel се обединиха през 2009 година за изграждането на четири реактора в страната, припомня AFP.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg