EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия опитва да избегне процедура от ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия опитва да избегне процедура от ЕК

mail09:06 | 17.06.2019прегледи 435 коментарикоментари 0


Италианският бюджетен дефицит може да спадне до 2,2 % от БВП тази година спрямо прогнозата на правителството за 2,4%. Това заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

Италия се опитва да избегне задействането на дисциплинарна процедура на ЕК заради влошените публични финанси на Рим.

Конте твърди, че подобна процедура ще нанесе вреди, както на Италия, така и на еврозоната.

Лидерите на управляващата коалиция в Италия са се споразумели за необходимостта да се избегне наказателна процедура от ЕС, но правителството продължава да се противопоставя на идеята за каквито и да е мерки за икономии, каза Конте.

Той се срещна с вицепремиерите и лидери на "Лигата" Матео Салвини и на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо. Това стана, след като премиерът заплаши да подаде оставка, ако двамата лидери не се споразумеят за стратегия, чрез която да се избегне дисциплинарната процедура от ЕК заради прекомерния дълг на Рим.

"Има пълно съгласие, че дисциплинарната процедура трябва да бъде избегната", каза Конте на бизнес конференцията. "Ние обаче не сме готови да променим философията на правителството, така че никакви икономии или рецесивни мерки", добави той.

Италианското правителство трябва да има ясна стратегия за намаляване на държавния дълг от 2,3 трилиона евро (2,6 трилиона долара), за да заздрави доверието, каза също министърът на икономиката и финансите Джовани Триа.

"Когато става дума за доверие, трябва да се придържаме към целта за финансова стабилност и следователно да планираме пътя за удържане и намаляване на държавния дълг. Правителството запазва този план въпреки забавянето на икономиката", каза Триа. "Трябва да сме пределно ясни с гражданите, пазарите, ЕК и европейските партньори", добави той на бизнес конференция.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg