EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия обмисля контрол върху цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия обмисля контрол върху цените

mail09:40 | 01.08.2023прегледи 644 коментарикоментари 0


Италианското правителство се опитва да сключи споразумение със супермаркети и производители, за да контролира цените на потребителски стоки от първостепенно значение като мярка, която ще бъде въведена през последните три месеца на година. Това се посочва в правителствен документ, цитиран от Ройтерс.

Министърът на бизнеса Адолфо Урсо преговаря за споразумение с основните вериги на пазара, за да "предлагат определен набор от хранителни и нехранителни стоки на фиксирани по-ниски цени" от октомври до декември. Това се посочва в проект за меморандум за разбирателство, с който Ройтерс се е запознал. 

Според подкрепена от правителството схема веригите супермаркети трябва да определят кошница от хранителни и нехранителни стоки от първостепенно значение, за които да се прилагат по-ниски цени , с изключение на алкохола. 

Сред най-необходимите стоки са продукти за грижа за децата и лична грижа, според документа. Дистрибуторите на подобни стоки трябва да информират правителството до 15 септември за намерението си да се присъединят към подобна инициатива. 

Разговорите се провеждат на фона на общественото недоволство заради постоянно високото равнище на инфлацията, което създава проблеми ма премиерката Джорджа Мелони.

Годишната инфлация в Италия се е забавила до 6,7 на сто през юни спрямо 8 на сто през май, според данните на хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕС. Годишният растеж на цените на хранителните стоки, стоките за домакинството и личната грижа се е забавил през юни до 10,5 на сто спрямо 11,2 на сто , но е останал с над 50 на сто по-висок, отколкото общия индекс.

Темата с цените на стоките от първа необходимост не безпокои само Рим, като правителствата и на други страни – от Франция до Великобритания също обмислят подобни мерки, за да се справят с инфлацията. 

Според италианския план магазините за търговия на дребно, участващи в кампанията, ще бъдат обозначени с правителствени стикери върху прозорците в зелено, бяло и червено – цветовете на италианското знаме и с надпис "антиинфлационно тримесечие", което е препратка към последните три месеца на годината.

Администрацията на Мелони планира да подкрепи инициативата с финансирана от държавата реклама като част от национална кампания, според документа.

По-рано този месец Рим обяви план за разпределение на дебитни карти, предоставящи на 1, 3 милиона бедни семейства еднократна субсидия от 382, 50 евро (421,25 долара) за хранителни стоки. Тази инициатива предизвика критики заради поставените ограничения при избора на домакинства, които могат да се възползват от нея и вида закупени храни.

През май правителството сложи край на много по-мащабната схема за подпомагане на бедни и безработни хора , известна като "граждански доход", която бе в сила от 2019 година. Според Мелони тя е позволявала на хората да са мързеливи и да не си търсят работа. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039