EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия ни измести като евтина ски дестинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия ни измести като евтина ски дестинация

mail07:35 | 18.12.2023прегледи 922 коментарикоментари 0


Италия измества България като най-евтината ски дестинация в Европа по данни от ново проучване, изготвено от британски туристически агенции, предаде ДПА.

Италианският град Бардонекия изпреварва българските курорти Боровец и Банско, заемайки първото място в годишния анализ на съотношението между цена и качество на ски ваканциите, изготвен от британските туроператори "Поуст офис травъл мъни" и "Кристал ски холидейс".

Цените в Бардонекия са се повишили едва с 1,4 процента спрямо миналата година.

Боровец заема второ място (с увеличение от 8,2 процента), а Банско отива на шесто място с увеличение от 18,1 процента, което се дължи на увеличените разходи за ски училище.

Проучването сравнява цените на ски картите, наемането на оборудване и обучението, както и цените на обяда и напитките по пистите в 36 европейски града.

Цените в девет от общо 31 европейски зимни курорти, които бяха проучени и миналата година, са се понижили.

Най-голям е спадът на цените във френския Лез арк и швейцарския Венген, които тази година са с 5,5 процента по-евтини.

Най-скъпият ски курорт е Цермат в Швейцария, където цените са повече от два пъти по-високи от тези в Бардонекия.

Междувременно ски сезонът в Банско беше открит. 

Със спускане по писта „Томба“ ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели, заедно с децата от ски клуб „ЮЛЕН“, от ски клуб Банско и учителите от ски училище "ЮЛЕН" поставиха началото на зимния сезон в Банско. Трикратната олимпийска шампионка Дебора Компаньони каза пред журналисти, че е за първи път в България, благодарение на поканата на своя приятел – петкратният носител на световната купа Марк Жирардели. Италианската скиорка определи пистата, която по думите ѝ носи името на неин много скъп приятел – Алберто Томба, като „невероятна“. Компаньони посочи, че много нейни колеги италианци са били в Банско през минали години, заемайки първо, второ и трето място на подиума след състезания. 

Много съм горд, че Дебора дойде тук, тя е най-великата италианска скиорка и благодаря, че прие поканата ми да дойде в Банско, каза Марк Жирардели. За разлика от предни години виждаме едно начало на сезона с перфектна зимна покривка, коментира Жирардели. Той посочи, че снегът идва точно за коледните празници и за откриването на сезона в Банско, в който се очакват спускания за световната купа през февруари.

Гост на откриването бе министърът на туризма Зарица Динкова, която коментира, че зимният сезон има индикации да бъде много успешен. Тя посочи, че се полагат усилия да се пристъпи към действие във връзка с идея за изработване на пътна карта за развитие на устойчив зимен туризъм за по-успешно развитие на зимните ни курортни по отношение на иновации, технологии и опазване на околната среда. Във връзка с тази идея се очаква още през януари да се пристъпи към действие, допълни Динкова. 

Природата е благосклонна към нас и още на откриването на сезона вали сняг, което е добър знак, каза кметът на Банско Стойчо Баненски. Той посочи, че подготовката за зимния сезон започва още през пролетта, а община Банско не спира да подобрява и модернизира своята инфраструктура. Изградени са много улици, паркинги, особено в зоните, които са най-натоварени откъм туристи, изграден е най-големият инфраструктурен проект – пътят от Банско до хижа „Вихрен“, каза още Баненски. 

С новия сняг, който падна и с очакване студът в планината да продължи, ще бъдат включени оръдията за изкуствен сняг и ще може да се отворят още писти в скоро време, каза маркетинг директорът на концесионера на ски зона Банско Иван Обрейков. Той посочи, че и тази година курортът е домакин на спускания за световната купа по ски – специален слалом и гигантски слалом. В тях ще участва и българският алпиец Алберт Попов и очакваме много хора да дойдат да го подкрепят, каза още Обрейков. Във връзка с цените, маркетинг директорът на „ЮЛЕН“ АД посочи, че до 22 декември цената на дневна карта за възрастни е 60 лв., тъй като към момента работят по-малко писти. 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg