EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия иска секвестиране на кораб "Акуариус"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия иска секвестиране на кораб "Акуариус"

mail14:35 | 20.11.2018прегледи 721 коментарикоментари 0


Италианското правосъдие поиска секвестирането на хуманитарния кораб "Акуариус", задържан в момента в Марсилия, във връзка с дело за незаконно третиране на опасни отпадъци. Това съобщи неправителствената организация "Лекари без граници", предаде Франс прес.

Според италианските медии следствието подозира, че корабът, наеман от 2016 г. насам от "Лекари без граници" и друга НПО - "Ес О Ес Средиземно море", за да подпомага мигранти край бреговете на Либия, е декларирал като обикновени общо 24 тона потенциално токсични отпадъци.

Запорирани са и сметки на "Лекари без граници" в Италия.

Делото, координирано от прокуратурата в град Катания (Сицилия), е образувано във връзка с обработка на отпадъци - дрехи на мигранти, хранителни остатъци и употребени санитарни материали, в италиански пристанища, където "Акуариус" и друг кораб, нает от "Лекари без граници", са стоварвали хиляди мигранти, спасени в морето.

"Лекари без граници" заяви в комюнике, че всички нейни операции в пристанищата винаги са били извършвани според стандартните процедури, а компетентните органи не са оспорвали никога тези процедури, нито са посочвали някаква опасност за общественото здраве, свързана с тях.

"Единственото престъпление, което виждаме днес в Средиземно море, е пълното разрушаване на системата за издирване и спасяване", изтъкна в документа Габриеле Еминенте, генералният директор на "Лекари без граници" за Италия, като спомена и за "двегодишни клеветнически кампании" срещу НПО./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150