EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия и Либия: близки инвестиционни връзки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия и Либия: близки инвестиционни връзки

mail10:10 | 09.03.2011прегледи 778 коментарикоментари 0


Италия разви изключително тесни търговски и инвестиционни връзки с бившата си колония Либия през последните години. Reuters ги изброява.

ENI
Най-голямата италианска петролна и газова компания има ексклузивна дейност в Либия, включително дългосрочни договори за покупка или изплащане на неустойка при отказ да бъде получено договореното количество. Компанията, която развива дейност в Либия от 1959 г., съобщи, че планира да инвестира до $25 млрд. в страната. Либия осигурява около 13% от общата продукцията на ENI. Либия изрази интерес да купи дял от ENI, но не е уточнила дали е купила и ако е купила, колко голям е този дял.

Impregilo
Най-голямата италианска строителна компания се очакваше да бъде големият печеливш от усилията на премиера Силвио Берлускони да развие връзки с Либия. Компанията се конкурира за част от либийския проект за магистрали, финансиран от Рим, на стойност около 5 млрд. евро. Impregilo бе сочен преди като евентуална цел за либийски инвестиции.

Saipem
Консорциум начело с компанията за петролни услуги Saipem, контролирана от ENI, спечели договор за 835 млн. евро за строежа на първата част от либийския проект за магистрали. Консорциумът включва също така инженеринговата и строителна фирма Maire Tecnimont.

Astaldi
Втората по големина италианска строителна компания Astaldi също прояви интерес към проекта за магистрали в Либия.

Finmeccanica
Италианската авиационна и отбранителна компания Finmeccanica и Либия се споразумяха през 2009 г. да си сътрудничат в авиационната област и други проекти в Близкия изток и Африка. Ще бъде създадена съвместна компания с равни дялове между
Finmeccanica и Libya Africa Investment Portfolio, която ще бъде главното средство за инвестициите. Finmeccanica спечели либийски договори, включително един на стойност 247 млн. евро в железопътния транспорт миналата година, като компанията отбеляза, че планира и още поръчки. Libyan Investment Authority (LIA) има дял от 2,01%.

Unicredit
Либийският дял в банковата група Unicredit възлиза общо на 7,6%, след като LIA придоби дял от 2,59% в най-голямата италианска банка. Либийската централна банка е акционер в Unicredit с дял от 4,988%.

Fiat
Прeз 1977 г. Либия спаси Fiat по призива Джовани Аниели, главата на семейството, създало компанията. Libyan Arab Foreign Investment Company (Lafico) купи дял от около 15% от затруднения тогава автомобилостроител. Инвестицията бе критикувана. Lafico продаде дела си през 1986 г., но през 2002 г. купи малко над 2%. Сега притежава малко под 2% процента от Fiat.

Футбол
Lafico притежава 7,5% от футболния клуб Ювентус, който е контролиран от семейство Аниели. Синът на Кадафи - Ал Саади Кадафи бе в съвета на Ювентус и дори бе играч на Перуджа и Удине. В един момент Либия обмисляше да купува Лацио и наля пари в Триестина.

Текстил
Lafico притежава 21,7% от Olcese, според сайта на компанията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg