EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия: 57% спад производството на зехтин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: 57% спад производството на зехтин

mail10:35 | 01.02.2019прегледи 1638 коментарикоментари 0


Производството на зехтин в Италия е спаднало с 57% през 2018 година, което я прави "една от най-лошите години" в историята на този сектор на Апенините, най-вече заради метереологичните условия. Това съобщи италианският Институт по услуги за пазара на селскостопански храни, цитиран от Франс прес. Производството е достигнало 185 000 тона спрямо 429 000 тона през 2017 година, посочи институтът в комюнике, отбелязвайки че това е по-малко от първоначалните по-оптимистични прогнози, публикувани през октомври, които разчитаха на 265 000 тона.

Най-засегнат е южният италиански район Пулия, който произвежда около половината от италианския зехтин и производството там е намаляло с 65% през 2018 година. Причина за това са студът (най-вече снеговалежът през март) и фитосанитарни проблеми, сред които и бактерия ксилела фастидиоза, засегнала маслиновите насаждения. Заради по-рядкото предлагане на продукта цените му са започнали да се увеличават.

Зехтинът екстра върджин е достигнал през декември цена от 5,60 евро за килограм, което е увеличение с 40% спрямо юни, и още по-високи стойности от 7 евро на килограм в Сицилия.  Въпреки това цените остават по-ниски спрямо миналата година заради изобилното производство в Испания. Други големи производители като Гърция и Тунис също са имали трудна година, отбелзява италианският институт. /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4136