EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия - нов закон за продажба на цигари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия - нов закон за продажба на цигари

mail14:30 | 14.09.2012прегледи 781 коментарикоментари 0


Специално за БТА от Христо Петров
Италия се готви да последва примера на Австралия и да прокара закон за продажба на цигари в пакети, на които няма обозначена марка, съобщиха днес специализирани медии. Лишените от търговска марка и производител тютюневи изделия привличат повече вниманието на младите хора върху оставащите на пакета предупредителни надписи за опасността от пушенето, сочи проучване на центъра по табакология в Римския университет. "Безличните" цигари не са привлекателни за пушачите като цяло, защото те не могат да се идентифицират със символиката, която умело се използва в киното и телевизията. "Многонационалните компании, които произвеждат тютюневи изделия, напразно се опитват да омаловажат ефекта от анонимните пакети. Липсата на емблема и на търговска марка отнема от имиджа и въздейства силно на пушачите. Нека си представим само ефекта от скритата реклама, която използва киното и телевизията, за да покаже многократно какви цигари пушат главните герои," подчертава табакологът Джакомо Манджарачина.

Новият проектозакон за борба с тютюнопушенето бе внесен в италианския парламент през 2010 година в съвместна законодателна инициатива на главните партии от управляващата тогава десноцентристка коалиция и от опозицията. Оттогава документът се намира в парламентарната комисия по бюджета, която трябва да го оцени от финансовата му страна, тоест от гледна точка на потенциалното спадане на приходите от продажбата на тютюневи изделия. Сега вносителите на проектозакона обявиха, че ще бъде ускорено неговото обсъждане.
"Всяка стъпка към намаляване на тютюнопушенето е добре дошла и се приема от около 70 процента от пушачите. Най-ефикасната мярка е да се увеличи цената на цигарите и пурите, които в Италия са по-евтини отколкото в другите европейски страни. Достатъчно е да се вдигне с едно евро цената на пакет цигари и това ще намали консумацията, като същевременно донесе 5 милиарда евро приход годишно," смята фармакологът Силвио Гаратини. По данни на Световната здравна организация годишно 6 милиона души умират от тютюнопушене, от които 70 хиляди в Италия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg