EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Италиански архитект ще обнови центъра на В.Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италиански архитект ще обнови центъра на В.Търново

mail09:05 | 31.07.2018прегледи 893 коментарикоментари 0


Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за нов градски център на Велико Търново, съобщиха от общинската администрация.

Общо 62 разработки са били подадени в международната надпревара. На второ място, журито с председател проф. Георгий Станишев е класирало проекта на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето - разработката на "Стивън Джордж Интернешънъл" ООД - България. Още пет проекта са получили поощрителни награди - те са на архитектурни екипи от Полша, Испания, Турция и България. 

От 2019-а година започва реализацията на мащабния проект - поетапното създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 160 000 квадратни метра. "Проведохме международен архитектурен конкурс, за да бъде Велико Търново с най-добрия облик в бъдеще, за да има новата централна част красива пешеходна зона, много зелени площи, паркове, паркинги, спортни зони, музеи и да се вписва с културно-историческото наследство", е посочил кметът Даниел Панов. 

Задължително условие е било разработките да съчетават както градоустройствено решение за целия терен, така и проект за първата сграда - експозиционен и конгресен център, който ще се простира върху 6000 кв. метра площ. 

С решението за сградата от спечелилия първо място идеен проект предстои кандидатстване по ОП "Региони в растеж" за изграждане на експозиционния център и прилежащата инфраструктура през 2019 година. Самото инвестиционно намерение е част от одобрената програма на общината по приоритетната ос за градска среда. 

Всички 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Така великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, за които ще има и обществено обсъждане. На базата на резултатите от него ще бъде изготвено техническо задание за изготвяне на нов подробен устройствен план за целия терен, уточниха от общината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886