EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Историческа среща Тръмп - Ким Чен-ун

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Историческа среща Тръмп - Ким Чен-ун

mail13:55 | 12.06.2018прегледи 2147 коментарикоментари 0


/Обобщение/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха днес да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян.
Но съвместното изявление, подписано в края на историческата им среща в Сингапур, не даде много подробности как всяка от тези цели ще бъде постигната.
"Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", гласи текстът.
Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне "много, много бързо". Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, тъй като конфликтът бе прекратен с обикновено примирие.
Двете страни постигнаха споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на пресконференция, че ще сложи край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация. Той добави, санкциите срещу Пхенян ще останат в сила, предаде Ройтерс. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом. Американският президент добави, че е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът".
По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това.
Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян.
Следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и вероятно ще е необходима още една среща между Тръмп и Ким.
Американският президент разкри, че е разговарял лично със севернокорейския лидер преди срещата им в Сингапур, без да навлиза в подробности.

Историческата среща в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна в 9 часа местно време.
Двамата направиха продължително ръкостискане и позираха за снимка на фотографите без да се усмихват в началото на срещата си в хотел "Капела" на остров "Сентоса", където пристигнаха малко по-рано един след друг. След това Тръмп и Ким си размениха няколко думи и се оттеглиха за разговори на четири очи, вървейки заедно по червен килим пред американски и севернокорейски знамена - до скоро нещо немислимо.

"Ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение", каза Тръмп.
Ким също прояви оптимизъм. "Старите практики и предразсъдъци работеха срещу нас, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес", заяви той на корейски, като думите му бяха преведени от негов преводач.

След срещата насаме разговорите продължиха в разширен състав с представители на двете делегации. Последва работен обяд и подписването на двустранен документ.

Това е историческа първа среща между действащ президент на САЩ и севернокорейски лидер.

Коментари

Южнокорейският президент Мун Дже-ин днес приветства съвместното изявление от Сингапур като "историческо събитие, сложило край на Студената война".
"Споразумението от 12 юни ще остане в световната история като събитие, сложило край на Студената война", заяви Мун Дже-ин след историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Той похвали Ким и Тръмп за "тяхната смелост и решимост" и обеща да напише "нова история" със Северна Корея. "Обръщайки страницата на мрачното минало на войни и конфликти, ние ще напишем нова глава на мир и сътрудничество", посочва южнокорейският президент в изявление, разпространено от кабинета му.

Днешната среща между ръководителите на САЩ и Северна Корея потвърждава силната ни убеденост, че дипломацията е единственият път към постигането на траен мир на Корейския полуостров, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Пътят на дипломацията често е изпълнен с предизвикателства, но винаги завършва с отплата. Срещата в Сингапур е изключително важна и необходима стъпка за надграждането на постиженията от диалога между Северна и Южна Корея, за които помогна прозорливостта и решимостта на южнокорейския президент Мун Дже-ин, добавя тя.
По нейните думи крайната цел, споделена от цялата международна общност, е пълното и необратимо премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Могерини отбелязва, че подписаното днес между Вашингтон и Пхенян съвместно изявление е ясен знак, че тази цел е постижима.
ЕС, като ярък защитник на неразпространението на ядрено оръжие, включително на ролята на Международната агенция за атомна енергия, остава в готовност да улесни предстоящите преговори. ЕС е готов да подкрепи и други стъпки за изграждането на доверие, за постигането на дълготраен мир и напредък на Корейския полуостров, освободен от ядрени оръжия, добавя Могерини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg