EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Истанбул - магнит за чужди туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Истанбул - магнит за чужди туристи

mail17:33 | 02.01.2019прегледи 1323 коментарикоментари 0


Истанбул, Специално за БТА от Нахиде Дениз

По данни на областната дирекция за култура и туризъм в Истанбул, хотелите в центъра на мегаполиса /Таксим, Шишли, Султанахмет/ са запълнени 100 на сто от чуждестранни туристи за коледните и новогодишните празници. Повечето гости са от Европа, Латинска Америка и Далечния изток. 

"Завръща се потокът от европейски туристи в Истанбул, специално за новогодишните празници, който бе понамалял през последните години. Това е много радващо", коментира Мюбера Бесин, заместник-председател на асоциацията на турските хотелиери.

Тя посочи редица причини за спада в посещенията на туристи от европейски страни, най-вече терористичните атентати. "Основно арабски туристи заемаха хотелите, но това бе недостатъчно. Това свали печалбите и доведе до криза в сектора. В търсене на изход от кризата, хотелите започнаха да предлагат оферти с празнични програми за Коледа и Нова година само за европейските туристи. И това даде резултат. Тази година хотелите в района на Таксим-Талимхане са запълнени над 90 на сто с чужденци", посочи Мюбера Бесин.

Най-голям брой резервации за новогодишните празници в истанбулските хотели са направени от туристи от Италия и Испания. Значителен е броят и на тези от Латинска Америка и от Япония.

Туроператорите отбелязват, че има значителен ръст в резервациите на чужденци за Коледа и Нова година и в Анталия - перлата на турското Средиземноморие.

Халил Коркмаз, председател на Асоциацията на туроператорите, посочи: "Данните са благоприятни, очакваме да завършим годината с около 13 млн. туристи в Истанбул. Запълнеността на хотелите в града около празничните дни надхвърля 85 на сто. Празнуването на Коледа и на Нова година привлича християнския свят, т.е. това са европейски туристи. Интересът на европейските туристи към Истанбул се завърна. Целта е през 2019 година да привлечем над 20 млн. туристи в мегаполиса".

Макар да се коментира, че не навсякъде туристическите показатели са достигнали нивото отпреди кризата, като цяло експертите посочват, че е налице стабилизиране на туристическия сектор.

"Ръстът, който отбелязваме в посещенията на чуждестранни туристи и специално на тези от европейските страни за новогодишните празници в Истанбул и в Анталия, е много добър показател за туристическия сектор. Очакванията ни са този тренд да продължи и през 2019 година, за което работим с пълни сили", коментира президентът на турската Асоциация за туризъм и пътувания /Турсаб/ Фируз Баглъкая.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg