EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанци треперят за спестяванията си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанци треперят за спестяванията си

mail17:10 | 18.02.2011прегледи 2860 коментарикоментари 0


Хиляди испански инвеститори се изплашиха за спестяванията си, след като конгломератът Nueva Rumasa съобщи днес, че 10 от основните й компании са близо до фалит, предаде ДПА.
Около 5000 инвеститори са купили акции или записни заповеди на Nueva Rumasa на стойност около 140 милиона евро (190 милиона долара), съобщиха днес икономическият всекидневник "Експансион" и други медии.
Финансовите операции са били така организирани, че да избегнат контрола на агенцията за регулиране на борсата, която отправи няколко предупреждения към инвеститорите да проверят финансовата стабилност на Nueva Rumasa.
Конгломератът включва десетки компании от хранителния сектор, туризма, строителството и футболния клуб Райо Валекано.
Компаниите са групирани в структура, която не представлява холдинг.
Nueva Rumasa ще започне разговори с кредиторите си и ще предприеме преструктуриране, за да избегне фалита, посочи създателят и собственик на компанията Хосе Мария Руис-Матеос.
"Ако не върнем и последното евро на нашите инвеститори (...) бих се застрелял в главата, ако вярата (католическата), която изповядвам, го разрешаваше", заяви Руис-Матеос на драматична пресконференция днес, обграден от шестимата си синове.
Евентуалният финансов колапс ще бъде втори за 79-годишния предприемач, чийто първи конгломерат Rumasa бе конфискуван от испанското правителство през 1983 година.
Финансовият скандал бе първият голям скандал в Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година.
Скандалът принуди Руис-Матеос да замине за кратко в чужбина и да регистрира няколко краткосрочни престоя в затвора.
Бизнесменът е известен с темпераментното си поведение, като например зашлевяването на бившия финансов министър Мигел Бойер - един от хората, които разпоредиха конфискуването на компанията му, както и появата му пред журналисти облечен като Супермен.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg