EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанско разточителство и ирландски аскетизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанско разточителство и ирландски аскетизъм

mail14:35 | 27.04.2009прегледи 1881 коментарикоментари 0


Испания най-вероятно ще предприеме строги бюджетни ограничения, подобни на въведените в Ирландия - друг бивш "отличник" на еврозоната, съобщи Reuters.
В Ирландия опасенията за нивото на бюджетния дефицит и зависимостта от загубите, отчитани от банките, принудиха правителството на "келтския тигър" през април да намали бюджетните разходи и да увеличи данъците, за да увери инвеститорите в дългосрочната платежоспособност на страната.
Въпреки че Испания неотдавна прие план за преструктуриране на банковата система, икономиката на страната е по-независима в сравнение с ирландската що се отнася до дълговете на банките и приходите, свързани със сектора на недвижимите имоти. Тази сравнително благоприятна позиция дава на испанското правителство свободата да прави по-големи разходи, но може би е и най-голямата опасност за испанските финанси.
Социалистическото правителство в Испания може би разполага с достатъчно широко финансово поле на действие, за да удвои нивото си на задлъжнялост и да "навърти" двуцифрен дефицит. В такъв случай обаче то няма да успее да коригира дисбаланса на фона на неспособността на икономиката да възстанови растежа си. Ако това се случи, то рейтинговите агенции могат да се нахвърлят върху Испания и да причинят срив като този, който засегна Ирландия и наложи на правителството да приеме бюджет, определян като "адски".
Испания е единствената сред осемте най-развити страни в света, която ще отчете свиване на икономиката за две поредни години - през 2009 и 2010, след като крахът на испанския пазар на недвижими имоти съвпадна със световната криза, сочи прогнозата на рейтинговата агенция Fitch Raitings. Безработицата в страната се увеличава с най-бързо темпо сред всички други развити страни и много експерти очакват през 2010 показателят да достигне 20% или 4.5 млн. души.
В навечерието на световната криза Испания и Ирландия изглеждаха в добро финансово състояние с балансирани държавни бюджети и ниска обществена задлъжнялост. За 18 месеца обаче правителствата на двете страни трябваше да поемат отговорността за спукването на балоните на жилищния и кредитния пазар, които бяха финансирани от местните банки. Испания прие един от най-мащабните в Европа пакети от данъчни стимули, който бе заплатен чрез задлъжняване на държавата, а Ирландия може да отчете силно увеличение на националната задлъжнялост заради усилията си да "прочисти" банките от рискови активи за десетки милиарди евро. Според повечето анализатори ирландското правителство ще бъде принудено да накара икономиката да плати скъпо, за да спаси банките - ситуация, която Испания не трябва да допуска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg