EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанско-португалски план за цена на електроенергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанско-португалски план за цена на електроенергия

mail11:40 | 20.04.2022прегледи 789 коментарикоментари 0


Испанско-португалският план за намаляване на средната цена на електроенергията ще доведе до намаляване на износа за Франция, се посочва в документи, изпратени от испанското правителство до ЕК, с които се е запознал в. "Паис". Преговорите с Брюксел за така нареченото "иберийско изключение" стават все по-сложни.

Испания планираше като първоначално решение система за двойно определяне на цените, за да се диференцира цената на консумираната електроенергия на Иберийския полуостров и тази, която се изнася на общия пазар през Пиренеите. Това обаче няма да предотврати "изтичането" на субсидирана електроенергия от Испания за Франция, сочат гореспоменатите документи. Освен това ще са необходими определени ограничения в някои сегменти на пазара , според представените от Мадрид и Лисабон документи.

Брюксел се опасява, че подобно ограничение, макар и минимално, ще наруши единството на европейския пазар. Германия и скандинавските страни вече ясно са показали, че се против мярката с аргумента за единството на общия пазар, според запознати с преговорите източници.

Разногласията с Брюксел все още не са регулирани и испанското правителство предполага, че вероятно ще трябва да изчака до края на месеца, за да получи предварително съгласие от Брюксел, пише "Паис“.

Мадрид и Лисабон са предложили на ЕК да установи максимална цена на газа в размер на 30 евро за мегаватчас в двете страни, за да намали цената на електроенергията, припомня ТАСС.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи на 25 март, че държавните и правителствени ръководители на ЕС са се договорили за "особен режим" за Иберийския полуостров по енергийните въпроси.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg