EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанските банки в кредитна криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанските банки в кредитна криза

mail12:15 | 15.06.2010прегледи 1362 коментарикоментари 0


Испански чиновници потвърдиха, че  банките и компаниите в страната имат затруднения при намиране на кредити, което засилва напрежението около Мадрид в прилагане на сложните структурни реформи, които целят  да спечелят доверието на инвеститорите, съобщава The Wall Street Journal.
Инвеститорите са сериозно загрижени дали Испания ще успее да осигури повече капитал на банките си, ако се наложи, без да търси помощ от ЕС и МВФ.
През последните няколко седмици Испания се опитва да убеди пазарите, че ще успее да се справи с набъбналия си дефицит и с проблемния в банковия сектор. Социалистическото правителство на Испания планира да предвижи напред противоречивите реформи на пазара на труда, насочвайки се към проблема, определян от много икономисти като централен за икономическите неволи на Европа - слабата гъвкавост на пазара на труда, която разколебава много компании да инвестират.
Основният икономически проблем в страната е свързан с това, че испанските банки разчитат на заеми от други банки, при т.нар. вътрешен кредитен пазар, за да покриват краткосрочните си нужди от ликвидност.

Испанските банки, включително местните спестовни банки, известни като „кахи”, претърпяха мащабни загуби в резултат на резкия спад на пазара на недвижими имоти в страната.
Държавните служители не коментираха въпроса до този момент. В понеделник, обаче, заместник - финансовият министър на Испания Карлос Окана призна, че затягането на ситуацията около кредитирането в страната е „проблем”.
Германският канцлер Ангела Меркел коментира спекулациите около Испания с думите, че страната, може да последва Гърция и да потърси помощ от ЕС и МВФ. По думите й, ако има проблем, то той трябва да бъде обсъден и да бъде активиран механизъм за финансиране, отбелязва изданието.
През последната седмица испанските управляващи неколкократно заявиха, че не са водени разговори за осигуряване на спасителен пакет за Испания, и че страната „ не е молила за нищо, нито дори за едно евро.”
Дълговата криза в Европа форсира най- уязвимите държави на континента да направят сериозни съкращения на правителствените разходи, докато търсят начини за икономическо възстановяване. Испания е подложена на сериозно изпитание в условия на активно дискутиране на бъдещето на общата европейска валута. Страната, чиято икономика възлиза на €1 трлн., е четвъртата по големина от 16 - те държави в еврозоната, осигуряваща около 11 % от икономическия продукт на зоната. За сравнение, другите проблеми страни, като Гърция, Ирландия и Португалия, осигуряват грубо до 6 %.


                                    
Испания пласира успешно две емисии облигации днес, но доходността е разочароваща. Само в рамките на месец дохододността по облигациите на страната се е вдигнала значително, което поражда опасения за кредитния й рейтинг. Едната емисия е с матуритет 12 месеца и е била пласирана при доходност от 2,303%. Това е доста повече от 1,59%, колкото бе доходността на подобна емисия преди месец. При 18-месечните облигации, продадени днес, скокът в доходността е от 1,951 на 2,837 на сто.

Получената доходност повдига сериозни въпроси за кредитния рейтинг на Испания, посочват анализатори, цитирани от CNBC. Причината за това е огромната разлика в разходите за финансиране, тъй като Франция например предлага доходност по едногодишните си облигации от 0,4 на сто, което е дори под официалния лихвен процент в еврозоната, който е 1 на сто.

Следващото изпитание за Испания ще е в четвъртък, когато страната ще се опита да набере 3,5 млрд. евро чрез продажбата на 10 и 30-годишни облигации. До края на юли страната трябва да си осигури 16,2 млрд. евро, за да може да посрещне падежиращи емисии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg