EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанската Bankia с фал старт на борсата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанската Bankia с фал старт на борсата

mail09:50 | 21.07.2011прегледи 444 коментарикоментари 0


Bankia, третата по големина банкова група в Испания, която дебютира вчера на Мадридската фондова борса с малко под 50% от капитала си, бе посрещната хладно от инвеститорите, като акциите й леко поевтиняха при откриването на сесията, предаде Асошиейтед прес. Акциите на Bankia започнаха да се търгуват за 3,68 евро  (5,05 долара), отчитайки спад спрямо определената цена от 3,75 евро само 20 минути след началото на сесията въпреки всеобщата възходяща тенденция на фондовия пазар.
Излизането на борсата се възприема като тест за пазарното доверие в испанската банкова система и съответно поевтиняването на акциите е признак, че инвеститорите остават предпазливи преди днешната ключова среща на върха на еврозоната, посветена на дълговата криза, отбелязва АП.
Bankia, която обединява седем спестовни каси начело с Caja Madrid и Bancaja, обяви, че е привлякла 3 милиарда евро (4,3 милиарда долара) от емитираните акции като част от процес за покриване на новите капиталови изисквания,  наложени от правителството. Първичното публично предлагане на Bankia едно от  най-големите до момента в Испания и се случва в момент, когато страната е под силен натиск от инвеститорите, обезпокоени, че може да е необходимо финансово спасяване. Поевтиняването на акциите на Bankia бе в контраст с всеобщата положителната тенденция на Мадридската борса, чийто водещ индекс Ibex-35 скочи с над 3 на сто в следобедната търговия. Президентът на банката Родриго Рато, който е бивш шеф на  Международния валутен фонд (МВФ), все пак отбелязва, че листването Bankia на борсата е успешно предвид факта, че то се случва във "време на финансова буря".
С равнище на безработицата от цели 21 процента и голям бюджетен дефицит, Испания се бори да убеди инвеститорите, че може да се справи с дълга си и няма да се наложи да бъде подпомагана финансово като Гърция, Ирландия и Португалия, припомня АП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg