EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания:Неочакван ръст на безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания:Неочакван ръст на безработицата

mail17:45 | 30.10.2023прегледи 546 коментарикоментари 0


Равнището на безработицата в Испания отново се е повишило леко през третото тримесечие, за да достигне 11,84 на сто от активното население спрямо 11,60 на сто в края на юни. Това се посочва в данните на Националния статистически институт "Ине" (Ine), цитирани от Франс прес.

Общо 2,85 милиона души са се регистрирали като безработни в четвъртата по големина икономика в еврозоната към 30 септември или с 92 700 души повече, отколкото през третото тримесечие, се посочва в комюнике на института. 

Нивото на испанската безработица, което е едно от най-високите в еврозоната, достигна през юни най-ниското си равнище от 2008 г. благодарение на добрите показатели особено в сферата на туризма след спада заради пандемията. 

"Ине" обяснява лекия растеж на броя на безработните през третото тримесечие основно с влошаването в сектора на услугите, включващ и туризма, от който зависят близо 12 на сто от работните места в Испания и регистрира 35 900 допълнителни работни места. 

Ситуацията се е влошила и в селското стопанство (+16 900) и промишлеността (+4700), а се е подобрила в строителния сектор, където има с 21 000 безработни по-малко. 

Испания, която пострада значително от здравната криза заради силната си зависимост от туризма, успя да поддържа през последните месеци стабилен растеж, въпреки напрежението заради силната инфлация, за разлика от основните си европейски съседи. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания е нараснал с 0,6 на сто през първото тримесечие и с 0,5 на сто през второто тримесечие. Испанското правителство предвижда за цялата 2023 г. растеж от 2,4 на сто, което се доближава до прогнозите на Международния валутен фонд (2,5 на сто) и Испанската централна банка (2,3 на сто). 

Темпът на растеж ще се забави през 2024 година, според МВФ, който прогнозира увеличение от 1,7 на сто. Това равнище остава по-високо от очакваното за други страни в еврозоната и ще запази доброто равнище на заетост. 

Въпреки "лекия растеж" на нивото на безработица и "забавянето на броя на създадените работни места през последните месеци заетостта запазва относително доброто си състояние", подчертават в бележка анализаторите от банка Ай Ен Джи (ING)

Според тях "забавянето на икономическия растеж може да доведе до малко по-високо ниво на безработицата през идните месеци, но тя ще остане ниска".  "Високият брой на свободните работни места ще насърчи компаниите да запазят служителите си", анализира Ай Ен Джи.

                   

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg